Itt vagy: » Hírek » Székelyföld Gyöngyszemei Hatvanban

Székelyföld Gyöngyszemei Hatvanban

2014. október 1., szerda

„Célunk, hogy Székelyföldet és ezen belül Háromszéket minél több anyaországi fiatal és felnőtt megismerje” – csalogatta a magyarországi Hatvan lakóit Erdélybe Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Célunk, hogy Székelyföldet és ezen belül Háromszéket minél több anyaországi fiatal és felnőtt megismerje” – csalogatta a magyarországi Hatvan lakóit Erdélybe Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Határtalan Zenei Fesztiválra Kovászna megye számos meglepetéssel érkezett. A Székelyföld Gyöngyszemei nevet viselő standnál Hargita megyével közösen kínálták azokat az ínyencségeket, amelyek hagyományos székely termékként jelen vannak a helyi termékek hazai vásárán. A vargányás sajttól kezdve egészen az árkosi mézespogácsán át, a háromszéki borvizek színe-javáig mindenfélét lehetett kóstolgatni a hétvége során.

Az esemény megnyitóján Szabó Róbert, a Heves megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az önkormányzat Székelyföld értékeinek ismertetését küldetésként kezeli. Az Európai Unió határokon átnyúló programjainak keretében is hangsúlyt kapnak azok a projektek, amelyek Székelyföldet is érintik. A fesztivállal kapcsolatban az önkormányzati vezető leszögezte: az volt a cél, hogy sok apró rendezvény helyett olyan eseménysorozatot állítsanak össze, amelyből alaposabban meg lehet Székelyföld kultúráját ismerni.

Horváth Richárd alpolgármester átadta a frissen felújított hatvani Székely utcát, az eseményhez a muzsikát a Kovászna megyei zenekar biztosította.

Kovászna megye nem csupán hagyományőrző programokkal érkezett, bár István Ildikó és barátai koncertjén muzsikából és táncból is jutott ízelítő, az érdeklődők megtekinthették Vargyasi Levente és Kinda István Meszesek című dokumentumfilmét, előadást hallgathattak Székelyföldről és az Impro-víziók 2.2 című folk-jazz produkciót is figyelemmel követhették.

Tamás Sándor elnök méltán mondhatta, hogy Kovászna és Heves megye között működő testvérkapcsolat tartalmas és gyümölcsöző viszony. Az elnök a hatvani esemény kapcsán leszögezte: „Az, hogy Hatvanban, diákok tartottak egy Székelyfölddel kapcsolatos versenyt, már önmagában is izgalmas. Úgy gondolom, hogy igazán nagy dolog, hogy a fiatalok érdeklődnek ilyen témák iránt, a nyertes csapat alaposan rászolgált egy háromszéki táborozásra, amely a vetélkedő főnyereménye volt. Magyarországi illetékesekkel keressük annak a lehetőségét, hogy minél több diák jöjjön Háromszékre nyaranta, táborozni, ismerkedni az azonos korú székely gyerekekkel. Mára az, hogy Magyarország határain kívül is élnek magyarok, székelyek már köztudott dolog: ennek gyakorlati haszna azonban csak akkor lehet, ha az emberek kommunikálnak, együtt gondolkoznak és fejlesztik közös dolgaikat.”

Hírek