Itt vagy: » Hírek » Székelyföldi fotókiállítás Békéscsabán

Székelyföldi fotókiállítás Békéscsabán

2015. július 17., péntek

Megnyílt a Varázsképek, Székelyföld címet viselő  tárlat augusztus 7-én, szerdán a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár kiállítótermében. A testvérmegyei kapcsolatok mentén szervezett esemény lebonyolításában Kovászna Megye Tanácsa, Békés Megye Önkormányzata, a Camera Club Siculorum, valamint a KépVidék Alkotócsoport működött együtt.

Megnyílt a Varázsképek, Székelyföld címet viselő  tárlat augusztus 7-én, szerdán a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár kiállítótermében. A testvérmegyei kapcsolatok mentén szervezett esemény lebonyolításában Kovászna Megye Tanácsa, Békés Megye Önkormányzata, a Camera Club Siculorum, valamint a KépVidék Alkotócsoport működött együtt. A vándorkiállításon a térség 40 fotóművésze, 74 alkotáson keresztül mutatta be Székelyföldet.

Kovászna, Hargita és Maros megye fotóművészei vállalkoztak arra a feladatra, hogy lencsevégre kapják Erdély egy bizonyos pontját. Az ott élő embereket a hétköznapi munkájuk végzése közben, de a természet csodáit sem feledték el, illetve megörökítettek néhány olyan pillanatot, amelyek a székelység szükséges tartozékai, velejárói: ilyenek a népviseletbe öltözött férfiak, a hóval borított fenyves, a lovas szán, a lován délcegen ülő huszár, valamint az életképek, amelyek tájspecifikus vizuális élményt jelentenek.

A kiállítást Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg, aki beszédében kihangsúlyozta: „Nálunk megtalálhatóak azok az értékek, melyek a fokozatosan globalizálódó világban eltűnnek, és amelyek Székelyföldet az összmagyar kultúra szempontjából kiemelt fontosságúvá minősítik”. Az önkormányzati vezető hozzátette, hogy Székelyföld, olyan hely, ahol a források vizeiből lehet inni, ahol a jellegzetesen helyi termékek még mindig megtalálhatóak. „A képek, amelyek ezen a kiállításon tekinthetők meg olyan értékeket mutatnak be, amelyekre büszkék az otthon élő emberek. Úgy érzem, hogy ezeket az értékeket, ha tényelegesen nem is tudjuk magunkkal hozni, a tárlat keretében átcsempésztük a bennünket elválasztó földrajzi határon” – fogalmazott Tamás Sándor.

A Székelyföld fotóarchívum létrehozásának lehetőségét is megteremtető esemény megnyitóján Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntő beszédében a két térség közti jó kapcsolat és együttműködés fontosságát emelte ki.

A Békés megyei közgyűlés elnöke Tamás Sándortól Testvérek Európában című mesekönyvcsomagot kapott ajándékba, ezzel is nyomatékosítva, hogy a szó, a magyar nyelv, a mese is összeköt bennünket.

Hírek