Itt vagy: » Hírek » Székelyzászló-felvonás és eskütétel Csíkszeredában

Székelyzászló-felvonás és eskütétel Csíkszeredában

2011. március 15., kedd

A március 15-i események a székely zászló felvonásával kezdődtek a megyeszékhelyen.

Tettben és lélekben egy a nemzet

A március 15-i események a székely zászló felvonásával kezdődtek a megyeszékhelyen. Hargita Megye Tanácsának székhelye előtt, a megyezászló felvonásán részt vett Semjén Zsolt, a Magyar Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Répás Zsuzsanna, a Magyar Köztársaság nemzetpolitikai helyettes államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, illetve kulturális és örökségvédelmi miniszter, Borboly Csaba, Hargita megye, Lokodi Edit Emőke, Maros megye és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke.
Második alkalommal vonták fel a csíkszeredai megyeházára a megye zászlajaként elfogadott székely zászlót március 15-én. A tiszteletadást követően Tamás József katolikus püspök mondott áldást, összetartásra biztatva a nemzet szétszakadt részeit.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint az idei székelyzászló-felvonás Székelyföld számára nagy jelentőségű esemény.
„A székely összefogás jelképe ez a zászló. Az idei zászlófelvonás szimbolikus jelentőséggel bír, rámutat, hogy Székelyföld közjogi értelemben is egyre inkább teret nyer, ugyanis a székelyföldi vezetők mellett fontos magyarországi személyiségek is részt vettek az eseményen” – mondta Borboly Csaba.

A zászlófelvonást követően újabb jelképes mozzanat következett. A három székelyföldi megye vezetői együtt vonultak a csíkszeredai főkonzulátushoz, ahol családjukkal együtt letették a magyar állampolgársági esküt visszatérve a magyar nemzet azon részéhez, amely mellett 1848-ban, 1940-ben és 1956-ban kitartott Székelyföld lakossága.
A magyar állampolgárságot bizonyító okiratok átvételét Borboly Csaba lelkileg felemelőnek érezte.
„Megható volt, nagyszüleim jutottak eszembe, akik sokszor emlegették, hogy ők nem mondtak le állampolgárságukról. Most végre mi is megkaptuk, és remélem, hogy ezt az örömet semmi nem fogja csorbítani. Az állampolgárság visszaadása összhangban van a nemzetközi törvénykezéssel, ezért remélem, senki nem fog ellenségesen viszonyulni hozzá” – közölte Borboly.
Hasonló érzésekről és gondolatokról számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is: „Azzal, hogy mi, a székelyföldi önkormányzati vezetők egyszerre kértük a magyar állampolgárságot, jelezni akartunk. Az állampolgárság számunkra elsősorban érzelmi kérdés: a magyar himnusz hallatán mindig elszorul az ember torka, ma ez a szorítás kicsit erősebb volt. Mi székelyek mindig egy kicsit arccal Budapest felé éltünk: ez a kapcsolat most már hivatalos formát is kapott. Az a fontos, hogy magyar állampolgárként is Székelyföldön és Székelyföldért éljünk és dolgozzunk”– fogalmazott az eskütételt követően Tamás Sándor..

 

Hírek