Itt vagy: » Hírek » Szellemi Kaland a II. Székelyföldi Biennále

Szellemi Kaland a II. Székelyföldi Biennále

2012. május 18., péntek

A II. Grafikai Szemle tárlata furcsa látvány – a kiállított műveknek alig nevezhető meg közös tulajdonságuk a méretüket, illetve az elkészítésükre fordított figyelmet leszámítva. A Székelyföld Napok keretében zajló kulturális esemény első mozzanatéként Fürjesi Csaba, az I. Grafikai Biennále fődíjasának munkáiból összeállított tárlat megnyitójára került sor a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér falai közt.

A II. Grafikai Szemle tárlata furcsa látvány – a kiállított műveknek alig nevezhető meg közös tulajdonságuk a méretüket, illetve az elkészítésükre fordított figyelmet leszámítva. A Székelyföld Napok keretében zajló kulturális esemény első mozzanatéként Fürjesi Csaba, az I. Grafikai Biennále fődíjasának munkáiból összeállított tárlat megnyitójára került sor a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér falai közt.

A szemle anyagából a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban megnyitott tárlatot méltató esztéta, Vécsy Nagy Zoltán a munkákra jellemző közös nevezők halmazából az alkotók szerepkereső magatartását hangsúlyozta, rámutatva, hogy az alkalmazott technikák, színek, anyagok invenciózus felhasználása a biennále második kiadásában még hangsúlyosabb szerephez jutott. A versenyre 26 országból, 340-en neveztek be, a zsűri elé 187 grafikus 240 munkája került, ezek alkották a tárlat anyagát.

„Sepsiszentgyörgyön erős hagyománya van a kortárs művészeti életnek, ennek a hagyománynak az intézményes formáját erősítik a szervezők ezzel a seregszemlével” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, volt kulturális és örökségvédelmi miniszter Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében a II. Székelyföldi Grafikai Biennále díjátadó gáláján.  „A mai napon Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön vettem részt olyan rangos, kulturális eseményeken, amelyek feltétlenül bekapcsolják mindkét várost a kultúra nemzetközi körforgásába. Amikor értékalkotókról, művészetekről beszélünk, akkor nem létezik provincia, hanem alkotói központról kell beszélnünk. Abban bízom, hogy 2014-ben is a harmadik grafikai biennále bírja majd a romániai kulturális tárca támogatását, mert ez egy jó kezdeményezés, egy jó úgy. Vigyük ezt tovább, hadd öregbítse Székelyföld hírnevét, növelje továbbra is az alkotói kedvet” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának megfogalmazásában a grafikai biennále olyan erő, amely kimozdító hatást gyakorol alkotóra és szemlélőre egyaránt. Vargha úgy véli, az itt kiállítók az intermédia vizein is otthonosan mozognak, a tárlatot magát pedig a „szellemi kaland” jelzővel illette. Az intézményvezető elmondta: ez az emelkedett színvonalú anyag  a tervezési szakaszban lévő, kortárs erdélyi kiállítótér egyik alapköve lehet.

„Bukarestből, de még Brüsszelből is látszik Székelyföld – a II Grafikai Biennále bármilyen magas elvárásnak megfelel. Természetes, hogy az önkormányzatoknál úgy gondoljuk, hogy a továbbiakban is érdemes támogatni ezt a rendezvényt, az elkövetkező kiadások finanszírozásának jövőjét is biztosítjuk” – összegzett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A rendezvényt mindhárom székelyföldi megye, azaz Maros, Hargita és Kovászna megyék önkormányzatai támogatják. Hargita megye részéről Borboly Csaba elnök így fogalmazott: „Székelyföld akkor lehet sikeres, ha értékeit az egész világban megcsodálják. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy összefogva olyan kulturális stratégiát tudunk létrehozni, amely az itteni értékek mélységét jól tudja szemléltetni.”

A Maros megyét képviselő Péter Ferenc, Szováta polgármestere hangsúlyozta: a művészetet pártolni nemes dolog, ha a támogatás mögött az egységes Székelyföld áll, az többletértéket kölcsönöz a rendezvénynek.

A szervezők részéről a biennále kurátora, Siklódi Zsolt rámutatott: az sem véletlen, hogy az idén a megyei tanácsok díját Erdély egy-egy meghatározó, magyar képzőművészről nevezték el: Hargita megye díja a Nagy Imre, Maros megyéé a Nagy Pál, míg Kovászna megye kitüntetése a Plugor Sándor nevét viseli.

A II. Grafikai Szemle díjátadójára a tárlat megnyitását követően, a Tamási Áron Színházban került sor. A szemle első fődíját a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium által felajánlott, 2 000 eurós csekket Kelemen Hunor szövetségi elnöktől Péter Ágnes vehette át. A megyei tanácsok díjait Ioan Horváth Bugnariu, Katarzyna Kalczynska, valamint Branko Nikolov képzőművészek vehették át. A gála a Horváth Kornél és Lantos Zoltán etnojazz-duó koncertjével ért véget.

 

Hírek