Itt vagy: » Hírek » Szem előtt a környezettudatos nevelés - Természet, az élet forrása tábor idén is

Szem előtt a környezettudatos nevelés - Természet, az élet forrása tábor idén is

2018. augusztus 3., péntek

24 diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között, Bikfalván.

24 diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között, Bikfalván.

A Zöld Nap Egyesület által, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület társszervezésében megrendezett táborba Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Kovászna Megye Tanácsa, valamint a két közösségfejlesztési egyesület minden évben nagy hangsúlyt fektet a fiatalok környezettudatos életmód-képzésére, ismereteik gyarapítására. Éppen ezért lehetőség szerint minden olyan civil kezdeményezést támogatnak, amellyel bevonhatják a megye lakosságát az őket érintő programokba. A projektben a gyerekek környezetbarát gondolkodásának, szemléletének alakítása kapott hangsúlyt, de nem hiányzott a sport, a tánc és az egészséges életmódra való nevelés sem, amelyet két határon túli önkéntes tanított, a magyarországi Fabók Zsófia és a spanyolországi Carmen Gallardo, aki nutricionistaként dolgozik hazájában.

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor célja a gyerekek figyelmének felhívása arra, hogy mennyire fontos helyesen gazdálkodni a hulladékkal és az életet adó vízzel, mert sajnos Földünket mi, emberek tesszük tönkre, folytjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adjuk másoknak, így talán élhetővé tehetjük bolygónkat.

A háromnapos tábor ideje alatt a diákok csoportos játékok segítségével sajátították el a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a víz takarékos használatának szabályait, de szakmai bemutatót is hallgathattak a két társszervező közösségi egyesület képviselőitől.

Előadása végén Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület szakfelügyelője elmondta: a gyerekek érdeklődnek a téma iránt és meg vagyok győződve arról, hogy a viszonylag rövid idő alatt elsajátított ismereteket mélyen megőrzik magukban. A lécfalvi lerakatnál látott hulladékmennyiség látványa többségüket „sokkolja”, meggyőződésem, hogy a látvány olyan nyomot hagy bennük, hogy mindig oda fognak figyelni a hulladék szelektív gyűjtésére.

Az életet adó víz, annak hiánya és ésszerű használata volt a témája Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgató előadásának, aki szerint „fontos, hogy gyerekkorban megtanítsuk, hogy a víz nem egy végtelen és örök dolog.” A Föld víztartalékát nagyon sok esetben pazaroljuk főleg a háztartásokban, ahol a csapot akkor is nyitva hagyjuk, ha éppen nincs szükségünk vízre, de ugyanekkora gond az is, hogy a lefolyón minden olyan háztartási hulladékot leengedünk, ami szennyezi a vizet. Sokan el sem képzelik, hogy mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy a lefolyt vizet kitisztítsuk, és újra, használatra alkalmassá tegyük. Egy kis odafigyeléssel, nemcsak a saját pénztárcánkat kímélhetjük meg, hanem a természetet is nagymértékben óvjuk, azt a természetet, amit mi kaptunk és utódainknak tovább kell adjunk, lehetőleg kímélt állapotban – részletezte az igazgató.

A tábor népszerűségére való tekintettel mindhárom egyesület már most a közös együttműködést és a további projekteket tervezi.

 

Hírek