Itt vagy: » Hírek » Szmókerek viadala Háromszéken

Szmókerek viadala Háromszéken

2018. június 10., vasárnap

Titokzatos, de annál izgalmasabb verseny zajlott a hétvégén Sepsiszentgyörgy főterén. A Kansas City Barbeque Society (KCBS) versenyszabályok mentén zajló, nem hivatalos barbecue versenyen hat csapat méretkezett meg. A fődíjat a magyarországi Bodrog Smoker BBQ csapat vitte el, de nem kellett a helyi versenyzőknek sem szégyenkezniük, ugyanis az összesített eredmények szerint a sepsiszentgyörgyi GADO és az InDivino BBQ végzett a második, illetve harmadik helyen.

Titokzatos, de annál izgalmasabb verseny zajlott a hétvégén Sepsiszentgyörgy főterén. A Kansas City Barbeque Society (KCBS) versenyszabályok mentén zajló, nem hivatalos barbecue versenyen hat csapat méretkezett meg. A fődíjat a magyarországi Bodrog Smoker BBQ csapat vitte el, de nem kellett a helyi versenyzőknek sem szégyenkezniük, ugyanis az összesített eredmények szerint a sepsiszentgyörgyi GADO és az InDivino BBQ végzett a második, illetve harmadik helyen.

Sok energiát és tudást fektettek a magyarországi, sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai csapatok a hétvégi barbecue versenybe. A húsok kiosztása után nekiláttak azok megtisztításának, pácolásának és több órás sütésének. A zsűri szigorú szabályok szerint értékelte a versenyzők munkáját és a végtermék leadásának határidejét.

A csapatokat öt kategóriában értékeli a szakmai zsűri: a csirke esetében általában a felső combot formázzák és tálalják, de lehet mellet is készíteni. Négy órán át sütik a sertésoldalast, míg a legnehezebb elkészítési módú, ún. korong alakú tarjafejet pedig tépve és barbecue szószosan tálalják. A marhaszegy két részből áll: a szeletek vágására alkalmas flat részből és a kocka húsokat adó point részből, melyeket körülbelül tíz órán át sütnek a csapatok, egy, másfél órát pihentetik és utána tálalják. A KCBS szabályai értelmében javallott petrezselyem, koriander vagy saláta ágyon tálalni a húsokat. A fakultatív meglepetés kategóriában vaddisznóból és/vagy medvéből készítettek ínyencségeket a csapatok.

Gyakorlás és versenytapasztalat a titka sikerének, véleménye szerint a versenyhelyzet teljesen más, mint egy éttermi sütés, be kell tartani az időket, a vágási módokat, a tálalást – osztotta meg tapasztalatait Horváth Zsolt, aki Budapestről érkezett a versenyre. A Bodrog Smoker BBQ csapata összesítésben az első helyezen végzett az I. Transylvanian BBQ Festivalon. A barbecue fesztivál nyertes csapatának vezetője arra biztatta a székelyföldieket, hogy merjenek új ízeket megkóstolni, mert érdemes.

A versenybe a Fehér nyúl és Bodrog Smoker BBQ Magyarországról, az INdiVINO BBQ, Gado BBQ, Tiffany BBQ Sepsiszentgyörgyről, a Sántha Smokers Csíkszeredából nevezett be.

Készen állunk a hivatalos KCBS versenyekre

A zsűri szigorú szabályok mentén értékelte az elkészült húsokat, Vasile Spînu, az Euro-Toques Románia tagja és séfje kérdésünkre elmondta, számára is kihívás volt zsűrizni ezen a versenyen, véleménye szerint divatba jönnek Romániában is a szmokerrel készült húsételek. Pozitívan értékelte a rendezvényt Radu Constantin Zărnescu, az Euro-Toques Románia elnöke is, aki ugyancsak zsűriként vett részt a barbecuefesztiválon. A számos hazai és nemzetközi gasztronómiai verseny szervezőjeként dolgozó bukaresti szakember szerint a gasztronómiai rendezvények térképén egyedi színfoltot jelent a sepsiszentgyörgyi fesztivál, amelyet érdemes folytatni. A vakkóstolást követően izgalmas, szokatlan, ugyanakkor tömény ízvilágról számolt be Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági és Igazgatóság vezetője és Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, akiknek a hagyományos székely gasztronómiai versenyeken van tapasztalatuk, de ez volt az első találkozásuk a KCBS szigorú szabályaival. 

Büszke vagyok a helyi szervezőkre és a versenyzőkre, fogalmazott elégedetten a díjkiosztáson Petra Rebenstorf, a Kansas City Barbeque Society mesterzsűrije, aki úgy búcsúzott el a jelenlévőktől, hogy „jövőre ismét ugyanitt!”.

A kürtőskalácsfesztivál, a Háromszéki Kolbászparádé után az I. Transylvanian BBQ Festivalnak köszönhetően újabb rendezvénnyel került fel megyénk a hazai gasztro-turisztikai térképre – összegezte a rendezvény végén Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Mint mondta, az a céljuk, hogy a háromszéki gasztrorendezvények palettája tovább bővüljön, és egyre javuljon ezeknek az eseményeknek a színvonala. „Meg kell ismertetnünk Székelyföld, Háromszék gasztronómiai és turisztikai adottságait a hazai és külföldi turistáknak egyaránt. Készen állunk arra, hogy jövőre a barbecue-fesztivál bekerüljön a nemzetközi KBCS körforgásba, aminek köszönhetően a versenyzők köre is jelentősen bővülni fog” – hangsúlyozta az alelnök.

Hírek