Itt vagy: » Hírek » Szűk keretből dolgozik idén a megyei önkormányzat

Szűk keretből dolgozik idén a megyei önkormányzat

2018. január 10., szerda

Kovászna Megye Tanácsa a 2018-as esztendőt tervekkel és munkával kezdi annak ellenére, hogy egyelőre nincs költségvetés, a kormány pedig az elmúlt évhez képest 14 millió lejjel kevesebb összeget biztosít a működési költségek finanszírozására

Kovászna Megye Tanácsa a 2018-as esztendőt tervekkel és munkával kezdi annak ellenére, hogy egyelőre nincs költségvetés, a kormány pedig az elmúlt évhez képest 14 millió lejjel kevesebb összeget biztosít a működési költségek finanszírozására. 

Február közepére tervezik a megye költségvetésének elfogadását. Másfél hónap alatt azonban béreket és működési költségeket kell fedezni, illetve az elkezdett projektek sem szünetelhetnek a beruházásokra vonatkozó kiadások kifizetése hiányában.

„Egyértelműen instabilitás van az országban, a kormány egyik kezével adja, a másikkal többszörösen elveszi a pénzt. Az nincs rendjén, hogy a kormány szabja meg, hogy egy adott régióban a megyevezetés és a helyi önkormányzatok mire költhetik a juttatást, holott nem látnak bele azok működési folyamataiba. Mi ennek ellenére a maximumot próbáljuk kihozni ebből a félrecsúszott rendszerből és a kiszabott költségvetésből. Románia katasztrofális politikai helyzete gazdasági instabilitást von maga után az egész ország működésében. Az évből már két hét eltel, de még mindig nem tudunk tervezni, nem látjuk, hogy az idén miből gazdálkodhatunk. Annyi biztos, hogy az ilyen intézkedéseknek köszönhetően egyre nehezebb önkormányzatot vezetni és eredményes munkát végezni.” – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az elmúlt évben sikerült megemelni, piacképes fizetést biztosítani az önkormányzati alkalmazottaknak, de mindez sajnos idén a fejlesztések kárára megy, hiszen a korábbi ígéretekkel szemben a megcsappant költségvetés miatt nem üti a széle a hosszát. A bérek kifizetésére vonatkozó forrásokat már a múlt év végén elapasztotta a kormány.

A megyevezető hozzátette: addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér. A takaró sajnos egyre rövidebb, az állam ellehetetleníti az önkormányzatok munkáját, miközben a saját feladatait sem látja el maradéktalanul. Jó példa erre, hogy a Kovászna megyében lévő megyei utak jobb állapotban vannak, mint az ugyanolyan hosszúságú országutak, holott az országút-hálózat nemcsak a megye lakosait szolgálja ki, hanem nagy részben itt bonyolódik le a tranzit forgalom is Erdély és Moldva között.  

Hírek