Itt vagy: » Hírek » Tele iskolatáska a háromszéki előkészítősöknek

Tele iskolatáska a háromszéki előkészítősöknek

2021. szeptember 8., szerda

Idén 2178 előkészítő osztályos diák kezdi a tanévet tele hátizsákkal Kovászna Megye Tanácsa Iskolatáska programjának köszönhetően. A külön lányoknak és külön fiúknak szóló, névcédulával ellátott iskolatáska grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és kulacsot tartalmaz.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében megtartott, 2021-2022-es tanév első igazgatói értekezletén Kiss Imre, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. „Az elmúlt két év rákényszerített, hogy bizonyos szokásainkon változtassunk, rengeteg szabályt kellett betartanunk. Sajnos most is egy olyan tanév elé nézünk, amikor korlátozások várhatóak. Mindezek mellett merem remélni, hogy változást is hoz a következő év, hogy a jó szokásainkat visszakapjuk, és mindenki szabadon élheti mindennapjait iskolában, családban, közösségében egyaránt” – fogalmazott.

A találkozón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azokra a programokra hívta fel a figyelmet, amelyet a megyei önkormányzat indított, adott esetben a helyi tanácsokkal közösen, s melyek az iskola és a gyerekek érdekeit szolgálják. „A megyei finanszírozású helyi fejlesztési programok közé tartozik az Iskolatáska program, amely révén az elmúlt kilenc évben több mint 17 ezer előkészítő osztályos diák kapott tanfelszereléssel ellátott iskolatáskát. A 2021-2022-es tanévben 2178 kisdiák részesül a névcédulával ellátott hátizsákot, grafit és színes ceruzát, tolltartót, szendvicses dobozt és kulacsot tartalmazó ajándékban. Idén 160 ezer lejt különítettünk el erre a célra, egy csomag értéke 72 lej.”

Az elnök ugyanakkor kiemelte, idén hatmillió lejt fordítanak a 23 ezer gyereket érintő tej-kifli-alma programra. Háromszékről Málnás, Mikóújfalu és Bereck vesz részt abban a kísérleti kormányprogramban, amely révén meleg ebédet biztosítanak a tanulóknak. Továbbá elmondta, a megyei önkormányzat régiónként különböző összegeket különített el a vidéki óvoda és iskola épületek rehabilitálására. Erre a célra Erdővidék, Sepsiszék, Orbaiszék és Bodzavidék 150-150 ezer lejt, Kézdiszék számára pedig 300 ezer lejt biztosítanak. Folytatódik a játszótér építő program, a kultúrotthonok, valamint sporttermek és sportpályák felújításáról és felszereléséről szóló program.

Célunk, hogy a jövő évi költségvetésből pénzbeli juttatásban részesítsük a megyei szintű tantárgyversenyek díjazottjait és a felkészítő tanárokat. A tanuláson, a kötelező oktatáson túl többlettevékenységet kifejtő fiatalokat és pedagógusokat támogató programot már 2019-ben elindítottuk, azonban ennek folytatását a járványhelyzet nem tette lehetővé” – tette hozzá Tamás Sándor.

Nagyborosnyón idén tíz lány és tizenöt fiú kezdi az előkészítő osztályt. Nagy Ilona Kamélia, a községi Bartha Károly Általános Iskola igazgatója kifejtette, a községben sok a hátrányos helyzetű gyerek, éppen ezért igencsak nagy szükség van a megyei tanácstól évente kapott iskolatáska csomagra. Sok esetben még ruhát se tudnak vásárolni a szülők a gyerekeknek, nem hogy tanfelszerelést, osztotta meg az igazgató.

Hírek