Itt vagy: » Hírek » Teljesítménybérezés szolgálná az egészségügy fejlődését. A megyei kórház alkalmazottainak fele kap fizetésemelést

Teljesítménybérezés szolgálná az egészségügy fejlődését. A megyei kórház alkalmazottainak fele kap fizetésemelést

2018. március 2., péntek

A kormány által bejelentett béremelés a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 502 alkalmazottat érint, márciustól az orvosok és az egészségügyi asszisztensek jelentősen megnövekedett fizetést vihetnek haza, az intézmény béralapját közel kétmillió lejjel kell növelni

A kormány által bejelentett béremelés a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 502 alkalmazottat érint, márciustól az orvosok és az egészségügyi asszisztensek jelentősen megnövekedett fizetést vihetnek haza, az intézmény béralapját közel kétmillió lejjel kell növelni. 

Akkor lett volna igazságos a béremelés, ha a teljesítményt is figyelembe vehetnénk, legyen persze egy besorolás szerinti fizetés, de tudjuk anyagilag is értékelni, ha például valaki komplex műtéteket végez. Ez érvényes az asszisztensekre is, mert ott sem egyforma a munka volumene és a felelősség sem. Gond az is, hogy óriási lett az eltérés az egészségügyi személyzet és az adminisztrációban dolgozók bérezése között, nincs rendben, hogy a milliós beszerzésekről döntő közgazdász kevesebbet keressen, mint az orvosi írnok. Egyelőre nem tudjuk, hogy miből biztosítjuk a fizetésemelést, a biztosítóházon keresztül a szaktárcának lenne a feladata, nem tudjuk a pótlékok esetében sem, hogy hogyan számoljunk, sok az ismeretlen ebben az egyenletben” – fejtette ki András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója, aki arra figyelmeztet, hogy a fizetésemeléssel nem oldódik meg az orvoshiány, ugyanis az állásokat lefagyasztották, akkor vehetnek fel új orvost, ha ketten elmennek. A sepsiszentgyörgyi kórháznál például még legalább ötven szakorvosra és 150 egészségügyi asszisztensre van szükség, és ezzel még mindig nem érnék el az európai elvárásoknak megfelelő létszámot. 

Dr. Jakab Emese, az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztály főorvosa elmondta, természetesen örvendenek a fizetésemelésnek, de nem a pénz a legfontosabb. „Rengeteg fiatal orvosunk van, akik nagy lelkesedéssel, hivatástudattal érkeztek hozzánk, őket nem a pénz tartja itthon, viszont megnyugvást, biztonságot jelent, mert a továbbképzések sokba kerülnek és fontos naprakész maradni a szakmában” – mutatott rá a főorvos, aki úgy értékelte, bár még nagy az orvoshiány, az egészségügyi ellátásban sok előrelépés történt. Véleménye szerint rengeteg a tennivaló, különösen a megelőzés területén, szűrőprogramokra volna szükség, hogy ne akkor kerüljenek a kórházba a betegek, amikor már nem lehet segíteni.

Kádár Tímea, az onkológiai osztály vezető főnővére abban reménykedik, hogy a fizetésemeléssel több fiatalnak válik vonzóvá az asszisztensi szakma. „Kevés személyzettel nehezen lehet boldogulni, a mi osztályunkon csak egy nővérrel van kevesebb, de azt is megérezzük, hiszen a mi szakmánkban nincs ünnep, nincs hétvége, mindig szolgálatban kell lenni és ha valaki kiesik, a többieknek kell helytállni” – mondta el a főnővér, hozzátéve, mindig jól jön a fizetésemelés, méltányosnak tartja, különösen, hogy az onkológián veszélyes anyagokkal is dolgoznak.

Az elmúlt években uniós, kormányzati és saját forrásból megújult a megyei kórház épülete, felszereltsége, persze még van tennivaló, de ezek mellett kell a humánerőforrás-fejlesztés is. A most bejelentett fizetésemelés mindenképpen üdvözlendő, jó a szándék, de nagy az összevisszaság. Ki kellene küszöbölni a méltánytalanságokat, sajnos az látszik, hogy ismét átgondolatlan döntést hoztak Bukarestben. Egyre több területen szakemberhiány van, viszont ennek megoldásában az egyenetlenséget hozó bérpolitika nem segít” – fogalmazott a béremelés kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház havi 4,8 millió lejes fizetésalapját 1,9 millió lejjel kell megemelni, de ezek csak becslések, mert a pótlékok kiszámolását szabályozó dokumentum még nem került nyilvánosságra. A húsz évnél nagyobb szolgálati idővel rendelkező főorvos bruttó alapbére 15565 lej lesz, a kezdő, első éves rezidens orvos bruttó alapbére 5700 lejre nő. Felsőfokú végzettséggel rendelkező, kezdő egészségügyi asszisztens bruttó alapbére 4345 lej lesz, míg ugyanezzel a végzettséggel, több mint húsz éves szolgálati idővel rendelkező nővér 5410 lejes bruttó alapbért fog kapni. A béremelés a kórház közel ezer alkalmazottjának felét érinti, 57 főorvos, 52 szakorvos, 14 rezidens orvos, 379 egészségügyi asszisztens vihet haza márciustól nagyobb fizetést. Nem kap viszont béremelést a kisegítőszemélyzet (201 alkalmazott: takarító-, ápolószemélyzet, a betegkísérők, konyhán dolgozók stb.) az irodai személyzet és a vezetőség sem.

Hírek