Itt vagy: » Hírek » Termésetvédelmi projekt indul

Termésetvédelmi projekt indul

2014. június 27., péntek

Elindult a Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése című projekt

 

Elindult a Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése című projekt


Június 26-án, csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa kis gyűléstermében került sor a 2007-2013 Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program, Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekébe, 4. Prioritási tengelyének keretén belül támogatott a Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése nevű projekt nyitó sajtókonferenciájára és ismertetésére.  


A sajtótájékoztatón Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy a projekt egy hosszú tervezési és pályázási folyamat eredménye, de idén áprilisban sikerült megkötni a támogatási szerződést, amelynek értéke 13.109.465,60 lej.


Papucs András a pályázat szakmai előkészítője úgy véli, hogy ez a projekt lesz Kovászna megye legnagyobb természetvédelmi beruházása. A projekt keretében elkészül öt természetvédelmi terület a Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy és a Rétyi Nyír kezelési terve, összesen 65 védett növény és állatfajt, valamint 11 élőhelyet mérnek fel. A biológusok felmérik az élőhelyek, valamint a védett állat- és növényfajok jelenlegi állapotát és javaslatokat tesznek arra, hogy mit kell tenni ezek megőrzésére. Javaslataik természetesen összhangba kell legyenek a terület tulajdonosok mezőgazdasági és erdőgazdálkodási terveivel is.
A projekt fontos része a tájékoztatás és a kezelési tervek megismertetése, előírásaiknak elfogadtatása a lakossággal, és annak tudatosítása, hogy a modern technológiák használata a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban nagy hatással van a természeti környezetünkre és ezért nagyobb figyelmet kell fordítanunk annak védelmére.


A megfelelő tájékoztatás érdekében többnyelvű honlap és szóróanyagok is készülnek, találkozók lesznek a vidéki iskolák diákjaival, az illetékesek lakossági fórumokon beszélgetnek az érintett településeken élőkkel. A lakosság, valamint az idelátogató turisták tájékoztatására szolgál majd a Rétyi Nyír bejáratánál felépülő látogatóközpont, az Esztelneken készülő új, valamint az egykori hatodi és sepsibükszádi utászházak átalakításaként létrejövő információs pontok.


A Rétyi Nyír bejáratánál elhelyezkedő látogatóközpont tervezésénél egy háromszéki kúriát vettek alapul. A 633 m2 épített felület magába foglalja a Bodok-Barót hegység természetvédelmi értékeit bemutató kiállítóteret, egy előadótermet, kutatóknak szánt szálláshelyeket és technikai laboratóriumot, valamint gyerekfoglalkozásokra alkalmas teret.
A projekt futamideje 21 hónap, 2015. decemberéig kell befejeződnie. Az idén a javítási és építkezési munkálatok technikai tervei készülnek el, elindul a kezelési tervek összeállítása, az építkezések és a kiállítások berendezése 2015-ben valósulnak meg.

A pályázat résztámogatója az Európai Regionális Fejlesztési Alap
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

További információkért forduljon:
Tóth Szabolcs Barnabás projektmenedzserhez, tel: +40 267 311190
Madarasi Csilla kommunikációs felelőshöz, tel: +40 267 311190

 

Hírek