Itt vagy: » Hírek » The Healing Sources

The Healing Sources

2015. január 23., péntek

Górcső alatt Háromszék természeti kincse: angol, természetes gyógyforrásokról szóló könyv hirdeti a vidéket.

Romániából Kovászna megye turisztikai látványosságairól számol be Sophie Benge Healing Sources: Spas and Wellbeing from the Baltic to the Black Sea (szabad fordításban: A gyógyító források: Gyógyfürdők és jólét a Balti-tengertől a Fekete-tengerig) című könyve. Ez az első jelentős külföldi kiadvány, amely a régió gyógyhatású vizeivel, mofettáival foglalkozik.

2013-ban végzett gyűjtőmunkát a turisztikai szakemberekből, fényképészekből, illetve írókból álló csapat – Háromszéken is több napot töltöttek el, a megye „gyógyforrásai” után kutatva. Az akkori beszámolójukból kiderült, a gyógyturizmus lehet Kovászna megye egyik legerősebb vonzereje. Azzal ellentétben, amire a helybéliek számítottak, a csapat elsősorban a kevésbé kiépített borvízforrásokat, természet közeli állapotukban megmaradt feredőket találta érdekesnek. Véleményük szerint az európai látogatók jelentős része éppen azok vadregényes, romantikus jellege miatt vonzódik a Kelet-európai célpontokhoz, mely térségek lakói még őrzik a népi gyógyászat évezredes praktikáit is.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: „Több éve támogatjuk a népi fürdők újraépítését, mert az Aquasic által működtetett központok mellett kiegészítik a gyógyulási lehetőségek palettáját. Örvendtünk annak, hogy szakemberek is megerősítettek bennünket abban a hitünkben, hogy ezek a fürdők nem csupán számunkra fontosak: a hagyományos gondolkodást fűzik tovább, és kimondottan örvendünk annak, hogy a bennük rejlő örömöket külföldiekkel is megoszthatjuk. Ez az út nyilván hosszú, viszont egy ilyen rangos kiadvány fontos pontja a folyamatnak”.

Albert Zoltán, idegenforgalmi menedzser, aki Háromszékre irányította a szerzők figyelmét, úgy jellemezte a könyvet: ez nem egy útikalauz, hanem egy úti beszámoló és ez teszi az egészet személyessé, megbízhatóvá, izgalmassá. A kiadvány megérteti az olvasóval az anyatermészet holisztikus erejét és rámutat, hogy Háromszéken nemcsak a „kilúgozott” erőforrásokkal találkozik az ember, hanem a gyógyítást belengi a vajákosok misztikuma.  

A könyvet a Prestel kiadóház adta ki angol és orosz nyelven. A kiadó angol nyelvterületen (Egyesült Királyság, Egyesült Államok), Németországban és Oroszországban van jelen és termékei bekerülnek a legnagyobb internetes terjesztő hálózatokba. Szerkesztése jól áttekinthető, fotó anyaga élményszerű, kitérve olyan apróságnak tűnő részletekre, mint a székelypetőfalvi borvízzel öntözött zöldhagyma.

A könyv megvásárlásában a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület nyújt segítséget.

 

Hírek