Itt vagy: » Hírek » Több mint 1 milliárd eurót pályáznak

Több mint 1 milliárd eurót pályáznak

2010. december 7., kedd

December 7-én, szerdán Brassóban gyűléseztek a Központi Fejlesztési Régió képviselői. Az év utolsó gyűlésére Brassó Megye Tanácsának épületében került sor.

December 7-én, szerdán Brassóban gyűléseztek a Központi Fejlesztési Régió képviselői. Az év utolsó gyűlésére Brassó Megye Tanácsának épületében került sor, a napirendi pontok közt kiemelt fontosságot élvezett a megújuló energiaforrásokat célzó stratégia elfogadása, valamint a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének jövő évi költségvetését is napirendre tűzték.

A városokat érintő, Központi Fejlesztési Régióban zajló projektek több millió euró beruházást jelentenek a régióban található települések számára. A sikeres pályázók közé sorolható Sepsiszentgyörgy is, a megyeszékhelyet érintő nagyszabású projektek között szerepel a városközpont integrált fejlesztési terve, amely a belváros látványos felújítását célozza: az erre vonatkozó szerződést is nemsokára aláírják.

Az éves tevékenységek kapcsán Lokodi Edit Emőke, Maros Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a többi megyét hátrányosan érintette az, hogy Brassó megye nem járult hozzá a több megyét is ellátó katasztrófavédelmi autók költségeihez, így a befizetendő önrész a többi megye számára nagyobb lett.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „méltánytalan, hogy a 98 százalékban EU-s alapokból finanszírozott beruházás 2 százalékos önrészét a Brassó megyénél területre jóval kisebb Kovászna megye ki tudja fizetni, holott Háromszéki költségvetése is jóval kisebb”. Bonyolítja a helyzetet, hogy a pályázat utófinanszírozásos, tehát a megyék a beruházás teljes értékét kellett kifizessék, az EU-s alapokból pedig csak később térítik vissza a tűzoltó és katasztrófavédelmi autókra elköltött összeg 98 százalékát. Mindezek mellett Brassó megye „ingyen” jóval több speciális rendeltetésű járművet kap.

Simion Crețu a központi fejlesztési régió elnöke arról számolt be, hogy november 30-ig, több mint 1048 pályázat érkezett, amelyek értéke meghaladja az 1 milliárd eurót is. Kovászna megye számára örvendetes hír, hogy a különböző szakágakból megmaradt összegeket turisztikai fejlesztésekre, valamint a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújítására fordítják.
 

Hírek