Itt vagy: » Hírek » Több mint 5 ezer látogató az Orbaiszéki Forgács Fesztiválon - Jövőre egész hétvégés rendezvényt terveznek

Több mint 5 ezer látogató az Orbaiszéki Forgács Fesztiválon - Jövőre egész hétvégés rendezvényt terveznek

2018. július 30., hétfő

Az első alkalommal megszervezett Orbaiszéki Forgács Fesztiválon 3 koncert, 4 néptánccsoport, 4 fúvószenekar, 13 népi mester, 22 helyi termelő több mint 5 ezer látogatót vonzott. A szervezők jövőre nagyobb szabású, egész hétvégés rendezvényt terveznek Kovászna város központjába.

Az első alkalommal megszervezett Orbaiszéki Forgács Fesztiválon 3 koncert, 4 néptánccsoport, 4 fúvószenekar, 13 népi mester, 22 helyi termelő több mint 5 ezer látogatót vonzott. A szervezők jövőre nagyobb szabású, egész hétvégés rendezvényt terveznek Kovászna város központjába.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelte: „Ez egy térségi identitáserősítő rendezvény.  Jövőben is támogatni fogjuk az eseményt, mert Orbaiszék mindig híres volt a fáról, a famegmunkálásról, a fából származó termékekről. Ezt a helybéliek mellett, az idelátogatók is megtapasztalhatták, mivel a fesztivál központi eleme a népi mesterek voltak, akik megérdemlik, hogy hagyományőrző tevékenységüket ilyen rendezvény által is népszerűsítsük. Ugyanakkor ezen esemény által is beigazolódott, hogy a rendezvényturizmussal is lehet idecsábítani turistákat, hisz a visszajelzések alapján, nagyon sok turista értékelte a fesztiválon felsorakoztatott népi hagyományainkat.”

Gyerő József, Kovászna város polgármestere a fesztivál kapcsán elmondta: „hármas célja van ennek a rendezvénynek. Elsősorban éltetni, ápolni akarjuk azokat az értékeinket, amelyet őseink ránk hagytak, és amelyet kötelességünk átadni. Másodsorban fontos erősíteni azt a térségi öntudatot, amely az orbaiszéki embereket jellemzi, nem utolsósorban pedig egyfajta hasznos kikapcsolódási lehetőséget szeretnénk teremteni mind a helybelieknek, mind az idelátogató vendégeknek, turistáknak. Örülök, hogy az eseményt az orbaiszéki polgármesterek is magukénak érezték, akik jelenlétükkel is támogatták azt.”

A kovásznai Ferencz Botond fafaragó örömmel vett részt az eseményen és mutatta be a már több mint tíz éve gyakorolt mesterségét. „Nagyszerű volt a forgács fesztivál ötlete, amelyet a nagysikerű rendezvény is igazolt, annak ellenére, hogy az időjárás megpróbált meggátolni, de minket ez sem tud megállítani abban, amit összefogással véghez akarunk vinni.  Kellemes meglepetésben volt részem, hiszen a más kézműves vásároktól eltérően az emberek odajöttek, időt szántak rá, és érdeklődtek a népi mesterségek iránt” – fogalmazott a fafaragó, aki jövőben is részt vesz az eseményen, hiszen fontosnak tartja a hagyományőrzést, és az „utókor bevezetését az őseink által ránk hagyott szakmába.”

Az egész napos rendezvényen a népi mesterségek bemutatója mellett hagyományos termékvásár, míg a legkisebbeket érdekes gyerekfoglalkozások várták a Havadtői Sándor Cserkészcsapatnak köszönhetően. A fesztivál színpadján felléptek a lécfalvi Nemere fúvószenekar és a Nemere néptáncegyüttes, a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület és a Kovászna Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a zágoni Ifjúsági Fúvószenekar, a zabolai Gyöngyharmat-, a zágoni Szikrák, a kovásznai Recefice és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai. A koncertezni vágyók az István Ildikó és barátainak zenéjére, valamint a Transylmania és Bojtorján együttesek zenéjére kapcsolódhattak ki.

A rendezvényt Kovászna Város Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szervezte.

 

Hírek