Itt vagy: » Hírek » Turisztikai kiállítókkal is bővült a Testvérmegyék utcája

Turisztikai kiállítókkal is bővült a Testvérmegyék utcája

2013. április 26., péntek

Sajtkülönlegesség székely módra? Kolbász, hurka, szalonna otthoni fűszerezéssel? Vagy legyen inkább nyaralás belföldön, vagy Magyarországon?

Sajtkülönlegesség székely módra? Kolbász, hurka, szalonna otthoni fűszerezéssel? Vagy legyen inkább nyaralás belföldön, vagy Magyarországon?

A Miénk itt a tér – Testvérmegyék utcája több mint egy hagyományos termék, illetve turisztikai vásár: a megyei tanács által harmadik alkalommal megszervezett esemény célja, hogy székelyföld specialitásait, valamint Kovászna megye testvérmegyéinek és Sepsiszentgyörgy testvérvárosainak turisztikai desztinációit népszerűsítse. Idén a Romániai Utazási Irodák Szövetsége, valamint a Magyar Turizmus Zrt. is támogatta és népszerűsítette a rendezvényt, erősítvén a vásár turisztikai jellegén. Az erdélyi és magyarországi idegenforgalmi szakemberek egyaránt úgy látják, hogy Székelyföldről egyre többen látogatnak az anyaországba, kisebb-nagyobb vakációkra. Az idei vásár is ennek jegyében zajlik: a kiállítók száma az elmúlt évhez hasonlítva megduplázódott, hiszen 29 idegenforgalmi kiállító – nyolc belföldi, egy vajdasági és húsz magyarországi – van jelen, ezek közül 5 testvér és partner megye - Heves, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, és Szabolcs Szatmár Bereg-, illetve 6 testvérváros - Cegléd, Kecskemét, Magyarkanizsa, Mosonmagyaróvár, Sárpilis és Veszprém népszerűsíti értékeit.

Tamás Sándor elnök a péntek délelőtti megnyitó elmondta: “A városnapok kitűnő alkalmat teremtenek a Kovászna megyei és a sepsiszentgyörgyi testvérkapcsolatok elmélyítésére, a politikai együttműködésen túlmutató, kulturális, szórakoztató és idegenforgalmi bemutatkozást biztosító események szervezésére. A Testvérmegyék Utcája már túlmutat a testvérmegyék és városok bemutatásán, kultúr-turisztikai értékláda, a hungaricumok és siculicumok népszerűsítésének színtere, a gasztronómiai ínyencsége, idegenforgalmi ajánlatok, turisztikai szolgáltatásokat népszerűsítésének színhelye.”

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere örömét fejezte ki, hogy idén kicsinek mutatkozik a Testvérmegyék utcája a kiállítók befogadására, hiszen évről évre többen jelentkeznek. “Ezzel és a hasonló rendezvényekkel a magyar és magyarok közötti  90 éve mesterségesen felépített falakat bontjuk le téglánként.”- hangsúlyozta.

A vásár ugyanakkor megőrizte a kezdeti rendeltetését is, hiszen az idén sem hiányoznak a Székely Termék minősítéssel ellátott portékák. A felhozatal tovább bővült az idén, hiszen 18 székely termelő kínálja portékáját: a gasztronómia szerelmesei a klasszikus kürtőskalács mellett házi készítésű csokoládét és tejtermékeket kóstolhatnak és jelen van több házi szörpöt és lekvárokat készítő termelő is. A hústermékek hagyományos székely receptek alapján készülnek, a különböző ropogtatnivalók pedig belopták már magukat az otthoni vendégvárásba.

Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a helyi termelők munkáját értékelte, akik a régi vásárok idején is természetes magabiztossággal dolgoztak és mesterségük, tudásuk szerint a legjobban végezték el feladataikat. „Egy olyan város, mint Sepsiszentgyörgy, az egész vidék életformájának, gazdasági, kulturális értékeinek gyűjtőpontja. Elég, ha a mai kor igényeihez viszonyítva folytatjuk az elődeink munkáját, hiszen számtalan jel mutatja, a sajátos, csak egy adott térségre jellemző, megbízható tudással létrehozott anyagi, szellemi termék egy globális világban is megállja a piacát” – mondta a főkonzul.

Testvérek Európában mesekönyv bemutató
 
Testvérek Európában-mesék Európa különböző vidékeiről című mesekönyv bemutatójára is sor került a délelőtt folyamán a Testvérmegyék Utcájában. A rendkívüli mesegyűjtemény azzal a céllal jött létre, hogy a mesék útján Európa különböző vidékeit és népeit közelebb hozza egymáshoz. Minden nagycsaládban vannak közelebbi és távolabbi rokonok és ez Európára, erre az óriás méretű családra is igaz. Kovászna megye legközelebbi rokonai közé testvérmegyéi tartoznak. A könyvben olvasható mesék kilenc testvérmegyéből érkeztek, ezeket egészíti ki egy román népmese, valamint a megyénk nagy mesélője, egy Benedek Elek által írt mese. A változatos mesékhez a rajzokat a Mikes Kelemen Líceum diákjai alkották,  Haszmann Réka tanárnő irányításával.
A kiadvány a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Iroda szerkesztésében és a testvérmegyék együttműködésével készült.
 

Hírek