Itt vagy: » Hírek » Ünnep a Székelyföldi Vadásztalálkozó

Ünnep a Székelyföldi Vadásztalálkozó

2017. június 18., vasárnap

Tizennyolc Kovászna, Hargita és Maros megyei, valamint a Vadászati Kulturális Egyesület képviselőinek ünnepélyes felvonulásával kezdődött szombaton délelőtt Árkoson a hetedik alkalommal megszervezett Székelyföldi Vadásztalálkozó

Tizennyolc Kovászna, Hargita és Maros megyei, valamint a Vadászati Kulturális Egyesület képviselőinek ünnepélyes felvonulásával kezdődött szombaton délelőtt Árkoson a hetedik alkalommal megszervezett Székelyföldi Vadásztalálkozó. A vándorrendezvényen több száz székelyföldi vadász vett részt a Magyarországról és Erdély egyéb részéről érkezett vendégek mellett.

Árkos második alkalommal adott otthont a Székelyföldi Vadásztalálkozónak, emlékeztetett Máthé Árpád, a házigazda település polgármestere, aki elsőként köszöntötte a megnyitón jelenlevő vadászokat. Mint fogalmazott, fontos megismerni egymás hagyományait, hogy ne csak az ilyen ünnepeket, de a mindennapokat is az igazi vadászkultúra értékrendje hassa át, mert Széchenyi Zsigmond híres szavaival élve, "a vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”.

"A székelyföldi vadászok és meghívottjaik egybeszólítása túlmutat ősi hagyományunk szeretetén, ez a találkozás egyben nemzetünk határok feletti összetartozásának kifejezése is. Egy a nyelvünk, közösek a hagyományaink, egy nemzethez tartozunk. Ősi vadászörökségünk megtartása a következő nemzedékek számára összetartozásunkat erősíti" – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a vadásztalálkozó fővédnöke köszöntő levelében, amelyet Mózes Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezető-helyettese olvasott fel.  

Verestóy Attila, az RMDSZ Hargita megyei szenátora szerint nemes szolgálat a vadászat. "Igazi példát mi, vadászok adhatunk azoknak, akik talán nem is értik, nem is tudják, mi a vad, mi a természet, nem érzik annak megtartó erejét. Nincs annál hitelesebb természetvédő, mint az a vadásztársaság, amelyik gondozza területét" – hangsúlyozta.

A 2021-es Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa, a vadásztalálkozó védnöke, Gróf Károlyi József elmondta, Magyarország a vadászati világkiállítást természet és hagyomány mottóval szervezi. Véleménye szerint ez egy olyan pillanat, amikor lehetőség lesz a világ nem vadászó részének elmagyarázni, hogy mi a vadászat, és hogy az a fenntartható természetőrzés része.

Dr. Kelemen Atilla, a Romániai Vadászszövetség alelnöke felidézte, hogy parlamenti képviselőként is mindig vadászruhát viselt, pont azért, hogy lássák, a vadászat nem szégyen. Úgy véli, vissza kell adni a romániai vadászok jogait, méltóságteljesen kell érveiket felsorakoztatniuk és megvédeni igazukat.

Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank vezérigazgatója, a rendezvény védnökének üzenetét Benedek Fülöp tolmácsolta, aki nemcsak a vadászok, de a nemzet tagjai közötti összetartás, a fenntartható gazdasági fejlődés fontosságáról is beszélt.

Csibi Zoltán Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere szerint a vadászatnak van múltja, de jövője is, ez bizonyítja, hogy helye van az ilyen találkozásoknak, évről-évre olyan érdeklődők is részt vesznek, akik sohasem fogtak fegyvert.

A megnyitót követően a történelmi egyházak képviselői áldást mondtak, majd Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Vadon Egyesület elnöke, Demeter János, a Vadon egyesület ügyvezető igazgatója és Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke átadta a Venator Terrae Siculorum díjakat.

Idén a Venator Terrae Siculorum Vadászérdemrend aranyfokozatát Maros megyéből Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere kapta, aki 2015-től a Cervus vadásztársaság elnöke, a hazai erdélyi kopófajtamentés kiemelkedő harcosa, a vadászati, ökológiai és agrárérdekek közötti egyensúly megfontolt képviselője. A Hargita megyei díjazott Dénes Domokos nyugalmazott erdőmérnök, aki a csíkszeredai Erdészeti Hivatal vezetője, majd a Székelyudvarhelyi Vadásztársulat elnöke volt. Elnöksége ideje alatt alapjaiban megújította a szabályzatot, bevezette a csoportok pénzügyi autonómiáját, két sikeres kiállítást szervezett, a másodikon csak aranyérmes trófeák kerültek a látogatók elé. A Kovászna megyei díjazott Imreh János, nyugalmazott iskolaigazgató két évtizeden keresztül volt a megyei vadásztársaság vezetőtanácsának tagja. Hatvannégy év vadászat alatt példás magatartásról tett tanúbizonyságot, mindig jó irányba igazgatva a fiatal, kezdő vadászokat.

A Venator Terrae Siculorum Vadászérdemrend tiszteletbeli aranyfokozatát kapta a székelyföldi vadvilág és vadászat népszerűsítéséért Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke és  Gróf Károlyi József, a 2021-es Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa.

Hagyomány, hogy a vadásztalálkozón egy-egy emlékszalagot kötnek a magyar vadászok és vadásztalálkozó zászlajára. A magyar vadászok zászlójára Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Vadon Egyesület elnöke kötötte az emlékszalagot, míg a vadásztalálkozó zászlajára Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke tette fel. Oláh Csaba elmondta, a magyar vadászok zászlóját 1993-ban szentelték fel, egyik oldalán szkíta aranyszarvas-ábrázolás látható, a másik oldalán levő tölgyfalevelek a vadászat és természet mindennapi kapcsolatát szimbolizálják.

Ezt követően Demeter János átadta a Székelyföldi Vadásztalálkozó zászlóját Dénes Domokosnak, a vándorrendezvényt ugyanis jövőre Hargita megyében tartják.

A vadásztalálkozó részeként az árkosi kastélyban háromszéki vadászok hazai és nemzetközi vadászatokon szerzett trófeáiból rendeztek be látványos kiállítást, bár az eső megzavarta a programot, a nap folyamán vadászkellék- és kézműves vásárban lehetett vásárolni, gyerekfoglalkozások zajlottak, főzőversenyt szerveztek és megtartották a solymászok, valamint a magyar agarak bemutatóját is. Az esti kulturális program részeként többek között felléptek a rétyi fúvósok, a Háromszék Táncegyüttes táncosai, végezetül a Botorján együttes koncertje zárta a műsort.

A VII. Székelyföldi Vadásztalálkozót Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Vadászati Kulturális Egyesület és a Vadon Egyesület közösen szervezte.

Hírek