Itt vagy: » Hírek » Új lakások Mikóújfaluban

Új lakások Mikóújfaluban

2011. március 17., csütörtök

Hat lakásba költözhetnek mikóújfalusi fiatal családok: az ANL program keretében elkészült új tömbházat jövő héten vehetik használatba.

Hat lakásba költözhetnek mikóújfalusi fiatal családok: az ANL program keretében elkészült új tömbházat jövő héten vehetik használatba.

Összesen 13 kérés érkezett, így Nyáguly Vilmos polgármester úgy látja, hogy újabb tömbház építésére is van igény. A helyi önkormányzat önrészként, összesen 44.800 lejt fordított az építkezésre, a munkálatok összértéke 1.880.000 lej. Az épület jól illeszkedik a faluképbe, egy lakáshoz két szoba, konyha, tároló, kamra, terasz és tágas fürdőszoba is jár. A polgármester jókívánságai közt szerepelt az is, hogy minél több gyerek lakjon az új épület falai közt.

Mild Zoltán, a Kovászna Megyei Építkezési Felügyelőség igazgatója rámutatott: bár az általa képviselt hivatal inkább a hibák azonosításra összpontosít, nem talál kivetni valót az épületben, hiszen a hajdanán mocsaras, sáros területen mindössze öt hónap alatt készült el egy új és jó minőségű épület.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke elmondta: a megyei önkormányzatnál azt szeretnék elérni, hogy minél több helyen indulhasson ANL-program, ami a háromszéki családok boldogulásában nagy segítséget jelenthet. A megyei önkormányzat azokat a településeket segíti, amelyek részt vesznek különböző fejlesztési programokban, hiszen az önrész előteremtése komoly erőfeszítést igényel. A jó, és a közösség életére pozitív hatású kezdeményezések megérdemlik, hogy melléjük álljon a megyei tanács is.

A hármas ünnepség következő állomása a katolikus templomkertben felállított Nemzet kopjafájához vezetett. Az oszlopon megtalálható a magyar történelem összes fontos ünnepe és gyásznapja is. A koszorúzást követően átadták a mikóujfalusi könyvtárban a Biblionet program keretében elnyert számítógépeket. Miklós Piroska, az intézmény vezetője rámutatott, hogy a faluban ugyan több házban is van internet, de a könyvtár számára mégsem közömbös az új felszerelés: nem csak gyerekek, hanem állást keresők is igénybe veszik a számítógépeket.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója kifejtette: azért is fontos, hogy a könyvtár új szolgáltatásokat nyújtson, mert azok, akik megfordulnak az épületben, nagy valószínűséggel könyvet is kölcsönöznek majd.

A programért felelős IREX területi képviselője, Szőcs József arról számolt be, hogy országosan 27 millió dollárt fordítanak a Biblionet programra. A program haszna, hogy a könyvtárak funkciója bővül – mindez azonban csak az önkormányzatok segítségével képzelhető el. Nyáguly Vilmos ígértet tett arra is, hogy az épületet felújítják, hiszen a könyvtár és a kultúrház egyazon ingatlan része. A megyei tanács által kezdeményezett kultúrotthon felújító program keretében pedig Kovászna Megye Tanácsa is hozzá tud járulni az épület korszerűsítéséhez.
 

Hírek