Itt vagy: » Hírek » Új tanév az új iskolában

Új tanév az új iskolában

2012. augusztus 12., vasárnap

Kelemen Hunor RMDSZ elnök is részt vett a kézdialmási iskola hétvégi avatóünnepségén. Az iskolát augusztus 12-én, vasárnap adták át a falunapok keretében, az új tanévet már a korszerű intézményben kezdhetik meg a felső-háromszéki település diákjai.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök is részt vett a kézdialmási iskola hétvégi avatóünnepségén. Az iskolát augusztus 12-én, vasárnap adták át a falunapok keretében, az új tanévet már a korszerű intézményben kezdhetik meg a felső-háromszéki település diákjai.


Az ünnepség szentmisével vette kezdetét, amelyen a szokásosnál is többen vettek részt, majd átvonultak a község központjában található iskolához. A szalagvágást követően Molnár István, Kézdialmás polgármestere ünnepi beszédében elmondta: „Ha elődeink iskolát építettek Kézdialmásnak, azért tették, mert tudták, hogy van jövő itt. Aki épületet emel, az közösséget épít”, majd rámutatott az RMDSZ Bukarestben kifejtett tevékenysége és a megyei önkormányzat támogatása volt az a két tényező, amelyek segítségével 5 év után átadhatják az iskolát. Molnár kifejtette: az 1500 négyzetméteres ingatlan megközelítőleg 180 gyerek befogadására alkalmas: bár a beiskolázottak száma csökkent valamelyest az elmúlt évek során, a polgármester úgy véli, ez a probléma néhány tanév kérdése, hisz a közösségben nőtt a születések száma.

Kelemen Hunor szövetségi elnök beszédében világított arra, hogy a közös magyar érdekek megvalósítása, a közösségépítés csak az összefogás által képzelhető el. Kelemen szerint az a közösség, amely iskolát, templomot, vagy bármilyen jelentős beruházást bonyolít, arra törekedik, hogy idehaza boldoguljon. Az RMDSZ vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a magyarság erdélyi megmaradásához szükség van arra, hogy a nehézségek ellenére is fejlődjenek a magyarlakta vidékek.

A felszólalók közt jelen volt Sógor Csaba EP. képviselő is, aki kifejtette: Erdélyben a magyarságot elsősorban a tudás tartja meg. Sógor szerint ez a tudás nem öncélú, hiszen használatából a romániai magyarság egésze profitál.

Keresztély Irma a megyei tanfelügyelőség vezetője hangsúlyozta: a munkálatok hossza próbára tette a diákokat és a tantestületet egyaránt, hiszen az elmúlt öt év során mostoha körülmények közt zajlott az oktatás. A főtanfelügyelő szerint, a település további jövőjét pozitív módon határozza meg, az új iskola, amelynek elkészülésére a tanfelügyelőség is hangsúlyt fektetett.

Az épület konyhával, tornateremmel is el van látva, két óvodai csoport és kilenc iskolás osztály befogadására alkalmas. Az iskola igazgatója, Tamás Károly Kézdialmás magyarországi testvértelepüléseinek ajándékát is átvehette: egy projektort és különböző sportszereket.

 

Hírek