Itt vagy: » Hírek » Útépítésről döntöttek

Útépítésről döntöttek

2013. december 24., kedd

Az év utolsó ülésén, Kovászna Megye Tanácsa eldöntötte: támogatják azt a tervezetet amelynek keretében Brassó Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Brassó és Sepsiszentgyörgy városok közös európai uniós program keretében építenek utat.

 

Az év utolsó ülésén, Kovászna Megye Tanácsa eldöntötte: támogatják azt a tervezetet amelynek keretében Brassó Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Brassó és Sepsiszentgyörgy városok közös európai uniós program keretében építenek utat.

„Érdekeink közösek Brassó megyével: azt akarjuk, hogy Sepsiszentgyörgyről zökkenőmentesen lehessen eljutni a jelen pillanatban épülő vidombáki repülőtérre. Éppen ezért kötött megállapodást a négy önkormányzat: úgy gondoljuk, hogy az elkövetkező európai uniós költségvetési ciklusban az ilyen jellegű projektek prioritást élveznek majd, és mi készülünk erre az idényre. Kovászna megyében Sepsiszentgyörgy, Illyefalva, Aldoboly településeket érinti a munkálat. Mivel gyorsforgalmi útról beszélünk, el kell mondanom, hogy az út kikerüli majd a településeket: Kovászna megyében közel 11 km megyei utat érint ez a beruházás, ehhez még hozzájön a Sepsiszentgyörgyöt körbevevő gyűrű” – fogalmazott Tamás Sándor megyei tanácselnök.

A beruházásról jó ideje folytat tárgyalásokat az önkormányzat, hiszen a Vidombákon épülő repülőtér a háromszékiek szemszögéből is fontos célpont. A tanácselnök szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy a Sepsiszentgyörgyöt Aldobollyal összekötő, 112-es számú megyei út állapotán jó ideje változtatna a megyei önkormányzat: erre eddig több miniszter is tett ígéretet, ám a „felújítás sajnálatos módon elmaradt. Most találtunk megoldást erre a problémára is” – fogalmazott az elnök.

A tanácselnök arról is beszámolt, hogy a 2010-es mérések alapján ezen az útszakaszon 24 óra alatt átlagosan 1957 jármű közlekedett, becslések alapján 2020-ra, ez a szám minimum a duplájára nőhet.

A tanácsülésen részt vett Ion Popa megyei rendőrkapitány is, aki a bölöni incidenssel kapcsolatban tájékoztatta a testületet. Mint ismeretes, Bölön polgármestere, Sikó Imre, valamint a helyi rendőr összetűzésbe keveredett. Popa szerint a történtek sajnálatosak és az igazságszolgáltatás feladata, hogy felgöngyölítse, hogy valójában mi is történt. Tamás Sándor elmondta: a megyei ügyészségtől, valamint a belügyminisztertől is azt kérte, hogy folytassanak alapos és körültekintő vizsgálatot, amelyek nem csak az incidenst magát, hanem az azt megelőző helyzetet is feltárják.

A testület minden napirendre tűzött határozattervezetet elfogadott.

 

Hírek