Itt vagy: » Hírek » Visszaélések az uniós pályázatok kiértékelésénél

Visszaélések az uniós pályázatok kiértékelésénél

2009. augusztus 3., hétfő

Kovászna megyéből 19 községi önkormányzat nyújtott be pályázatot az Országos Vidékfejlesztési Program utolsó kiírásának keretében – tájékoztatott Klárik László megyemenedzser, aki hétfői sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy politikai érdekek mentén, utólag megváltoztatták a részvételi feltételeket.
 

Kovászna megyéből 19 községi önkormányzat nyújtott be pályázatot az Országos Vidékfejlesztési Program utolsó kiírásának keretében – tájékoztatott Klárik László megyemenedzser, aki hétfői sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy politikai érdekek mentén, utólag megváltoztatták a részvételi feltételeket.

Az első szűrőn a 19 benyújtott háromszéki pályázatból 15 sikeresen átment – mondta el Klárik László, kiemelve, hogy a pályázatok összértéke 40 millió euró körül van. Az Országos Vidékfejlesztési Programnak ez volt az utolsó kiírása, 2014-ig nem lesz több pénz ezen a területen, tavaly egyébként akkora volt a jelentkezés, hogy tíz benyújtott pályázatból mindössze egy kapott finanszírozást.

A megyemenedzser beszámolt arról, hogy a központi hatóságok minden lehetséges akadályt a pályázó önkormányzatok elé gördítettek: többek között az Építkezési Felügyelőség engedélyét csak Bukarestben lehetett beszerezni, valamint az útépítésről szóló pályázat esetében is kértek egészségügyi és állategészségügyi engedélyeket. Ugyanakkor megváltoztatták a vidéki települések besorolását, holott arra organikus törvény van, a pályázati útmutató szerint azonban vidéki település egyenlő a községekkel. „Ez azt jelenti, hogy egy község nem pályázhatott óvodára, ha valamelyik falujában volt már óvodája. Többször is jeleztük, hogy a törvényben meghatározott definíciónak ellentmond, ami a pályázati útmutatóban szerepel, de semmilyen lépés nem történt” – mutatott rá Klárik László.

A megyemenedzser szerint a legsúlyosabb kihágás a leadási határidő előtt történt, amikor megváltoztatták a községek szegénységi mutatóját, Kolozs megyében eddig egy község sem tartozott a magas szegénységi mutatóval rendelkezők közé, most egyik napról a másikra 16 ilyen község lett. „Mindössze tíz órával a leadási határidő előtt a mezőgazdasági miniszter rendeletben módosította a községek szegénységi mutatóját. Ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy befolyásolni tudják a pályázatok pontozását. Kovászna megyében újabb hat település szegénységi mutatója lett alacsony, ami azt jelenti, hogy pontot veszítenek a pályázat kiértékelésekor. Bodok, Réty és Bardócz pályázata veszített ezen a rendelkezésen. Ugyancsak kevésbé szegény településnek ítélték meg Nagybacont, Borosnyót és Maksát, míg Előpatak visszacsúszott a szegény települések sorába” – mondta Klárik László.
A megyemenedzser hozzátette, egyeztetett az RMDSZ vezetőségével és kérni fogják, hogy az Európai Bizottság képviselői legyenek jelen a pályázatok kiértékelésénél. „Ellenkező esetben semmilyen biztosítékunk nincs arra, hogy a kiértékelés objektív lesz, hiszen minden jel arra mutat, hogy politikai kritériumok alapján szeretnék az uniós támogatásokat eljuttatni az önkormányzatoknak – hangsúlyozta Klárik László. 

Kovászna megyéből Bodok, Esztelnek, Torja, Csernáton, Hidvég, Kézdiszentkereszt, Bárkány, Illyefalva, Bereck, Bardócz, Réty, Uzon, Vargyas, Dobolló, Kőröspatak Kézdiszentlélek, Nagyajta, Bölön és Árkos tett le pályázatot, utóbbi négy engedélyek hiánya miatt nem ment át az első szűrőn. 
 

Hírek