Itt vagy: » Hírek » „Forr a dalom” a Sepsi Pilvaxban

„Forr a dalom” a Sepsi Pilvaxban

2024. március 12., kedd

Nemzeti ünnepünk alkalmából második alkalommal nyit március 15-én, Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Pilvax. Kovászna Megye Tanácsa, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében, a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várják az ifjúságot és az ünneplőket Sepsiszentgyörgy főterén, a Tein Teaházban.

„Hangulatos, a mai korhoz igazodó, ám a magyar történelem legfényesebb napját méltó módon megünneplő eseménysorral készültünk. Bács-Kiskun Vármegyéből küldöttségünk érkezik, nem jönnek üres kézzel, támogatásukkal lehet VR-szemüvegen keresztül közelebbről megismerni Petőfi Sándor költészetét, és kirakni nemzeti költőnk arcképét óriás legóból. A Sepsi Pilvax 9 órától 18:48-ig tart nyitva, a Teinbe érkező vendégek ingyen kávét nyerhetnek forradalmi rejtvényfejtéssel, korabeli újságokat lapozhatnak, a Pilvax fotósarokban meg is örökíthetik ezt a szép napot. A korhű kiszolgáláshoz Pilvax-presszó, Szendrey konty alá való koktél, Kossuth regimentje koktél, huszáros forró kávé és reformkori sütemények: Eszterházy-torta, Kossuth-kifli, kokárda-makaron dukál. Azért is különleges ez a nap, mert meg lehet kóstolni Gábor Áron rézágyúját, a Kossuth-kaktusz salátát. Tehát mindenképp érdemes lesz betérni a Sepsi Pilvaxba!” – ismertette előzetesen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Pénteken 11-13 óra között zajlik a Forr a dalom! irodalmi műhely, amelynek során kortárs költők: Czilli Aranka, Dimény H. Árpád, Kopriva Nikolett és Sántha Attila mentorálásával középiskolás fiatalok vers- és dalszövegírással foglalkoznak. Ehhez kötődően a szervezők korábban ugyanezzel a címmel hirdettek vers- és dalszövegírás vetélkedőt, amelyre 14 és 19 év közötti fiatalok jelentkezhettek. A versműhely végén a nyertes alkotásokat megzenésítve adja elő Kátai Boróka. A nap folyamán művészetis diákok élő szobrok formájában idézik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia alakját.

A Sepsi Pilvax programját a DayByDay zenekar 18:15-től kezdődő akusztikus koncertje zárja, amelyen premierként csendül fel az erre az alkalomra írt Még százan című dal, melyről videoklip is készült.

Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Bod Péter Megyei Könyvtár
Partner: Tein Teaház, Székely Mikó Kollégium, Plugor Sándor Művészeti Líceum

Hírek