Itt vagy: » Hírek » 100 éve tették le a Székely Nemzeti Múzeum alapkövét

100 éve tették le a Székely Nemzeti Múzeum alapkövét

2011. október 23., vasárnap

A Kós Károly által tervezett Székely Nemzeti Múzeum Háromszék egyik legjellegzetesebb és egyben leghíresebb épülete. Az épület a Finn Nemzeti Múzeumhoz hasonló elképzelés alapján született, hiszen már önmagában is a táj építészetére jellemző vonásokat összesíti.

A Kós Károly által tervezett Székely Nemzeti Múzeum Háromszék egyik legjellegzetesebb és egyben leghíresebb épülete. Az épület a Finn Nemzeti Múzeumhoz hasonló elképzelés alapján született, hiszen már önmagában is a táj építészetére jellemző vonásokat összesíti. Ennek jegyében alakították ki a vártemplomot idéző udvart, a bástyaszerű tornyot, vagy a kápolnaszerű jobb oldali sarkat.

A feljegyzések szerint az alapkövet 1911. október 22-én helyezték el: Gödri Ferenc Sepsiszentgyörgy polgármesterének, Dr. László Ferenc és Csutak Vilmos a Székely Mikó Kollégium tanárainak jelenlétében. Az sem véletlen, hogy az épületet Kós Károly tervezte, hiszen László Ferenccel a korábbi tanár-diák viszonyából ismerték egymást. Kós így emlékezik a háromszékiek kéréseire: „(…)múzeumi szempontból jó beosztású, technikailag tartós és jól karban tartható, művészileg pedig – a Székely Nemzetet reprezentáló épületet (…)” képzeltek el Sepsiszentgyörgyre.
 

Hírek