Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » A miniszter jelenlétében adták át a kórházakat Kovászna megyében

A miniszter jelenlétében adták át a kórházakat Kovászna megyében

2010. július 2., péntek

Cseke Attila egészségügyi miniszter jelenlétében adták át a kórházakat és írták alá az átvételi protokollumokat Kovászna megyében. A megye összes polgármestere aláírta az átvételt, kivéve Barót polgármestere, Nagy István.
 

Cseke Attila egészségügyi miniszter jelenlétében adták át a kórházakat és írták alá az átvételi protokollumokat Kovászna megyében. A megye összes polgármestere aláírta az átvételt, kivéve Barót polgármestere, Nagy István.

Hétfőn délután Sepsiszentgyörgyön Cseke Attila egészségügyi miniszter jelenlétében írta alá Henning László, a Kovászna megyei tanács alelnöke, Rácz Károly, Kézdivásárhely, valamint Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere azt a protokollumot, amelynek értelmében a megyei, illetve a helyi önkormányzatokhoz kerül a kórházak menedzsmentje. A miniszter az eddig fellépő porblémákat hangsúlyozta: „Az eddigi rendszer, amely bukaresti központtal működött, problémát okozott helyi szinten, de a fővárosban is. 435 kórházat nem lehet koordinálni központilag."A kórházak átadása a helyi közösség érdekeit szolgálja, ezután a helyi igényeknek megfelelően lehet alakítani az intézményeket, hangsúlyozta Cseke Attila a június 28-ai, hétfői eseményen. A miniszter szerint a decentralizációs folyamat azért is segítség a betegellátásban, mert a legtöbb európai uniós projektre az állam nem pályázhat, az önkormányzat viszont igen.

Cseke Attila bejelentette: a decentralizációs törvénycsomag lehetővé teszi, hogy a kórház szolgáltatói szerződést kössenek bizonyos szakorvosokkal. Mint ismeretes, egy kormányrendelet értelmében az állami intézményeknél, így a kórházaknál sem tölthetők be az üres állások. A rendelet az egészségügy egyes területein komoly szakemberhiányt okozott – a miniszteri intézkedés ezt a problémát is orvosolná.

A protokollumot minden Kovászna megyei polgármester aláírta, kivéve a baróti MPP-s városvezetőt, Nagy Istvánt (fotón jobbra), aki bizonyos mellékletek hiányára hivatkozott. Újságírói kérdésre Nagy István elmondta, amint a protokollum pénzügyre vonatkozó mellékletei is elkészülnek, ő is szignálja a dokumentumot, ám addig nem.

A Kovászna megyei tanács alelnöke, Henning László vízválasztónak nevezte az aláírás pillanatát, mely lépés az autonómia felé, ami akkor lesz, ha átveszik és működtetik azokat az intézményeket amelyek megilletik a megyét. A kórházakat átadó Kovászna Megyei Közegészségügyi Hivatal vezetője, dr. Deme Judit elmondta, örvendetes tény, hogy a fokozatos decentralizációs folyamat, amelynek eredményeként a vidéki, a tanintézményeken belüli és számos egyéb egészségügyi egység átkerült a helyi önkormányzatok gondozásába most „tetőpontjára jutott” a nagy, városi kórházak átadásával.

Az átadást követő sajtótájékoztató keretében Cseke Attila emlékeztetett, hogy betartotta az év elején tett ígéreteit, így ebben az évben negyedéves leosztásban 52 milliárd lejt kap a megyei kórház az épület megerősítésére, de sikerült az esetek pontértékének, az úgynevezett TCP-nek a kiegyenlítését is elérnie, ez utóbbi döntés a kézdivásárhelyi kórház hátrányát is orvosolta. A miniszter a decentralizáció kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy az a kórház, amely jó menedzsmenttel rendelkezik, akár két éven belül is látványos eredményeket nyújthat.

Both Ildikó

Az eredeti cikket ITT találják.

Hírek