Itt vagy: » Hírek » A Szakrális Művészetek Hete programja

A Szakrális Művészetek Hete programja

2010. szeptember 20., hétfő

„Ti vagytok a föld sója” – ezzel a Máté evangéliumából vett idézettel indították útjára a szervezők az idei Szakrális Művészetek Hete Fesztivált.

„Ti vagytok a föld sója” – ezzel a Máté evangéliumából vett idézettel indították útjára a szervezők az idei Szakrális Művészetek Hete Fesztivált. A határokon átívelő rendezvénysorozat mindenki számára elérhető, magas művészi színvonalú, ingyenesen látogatható programokat kínál a következő nemes célt fogalmazva meg: „Az a feladatunk, hogy a világot mindenki számára élvezhetővé tegyük és minden jót tartósítsunk.”


A Székely Nemzeti Múzeum a következő programpontokkal kapcsolódik a fesztiválhoz:  2010. szeptember 22-én, szerdán 15 órától Kinda István néprajzos tart rendhagyó múzeumi tárlatvezetést Szakrális helyszínek és tárgyak a Székely Nemzeti Múzeumban címmel, majd ezt követően, 17 órától Barabás Hajnalka művészettörténész előadását hallgathatják meg Nagyajta szakrális kincseiről a Lovagteremben.

A belépés mindkét programra ingyenes!

Kinda István programjáról bővebben:

„A tárlatvezetés során a látogatókkal felkeressük azokat a szakrális múzeumi helyszíneket és kiállított tárgyakat, amelyek a székelyföldi vallásos élettel kapcsolatosak, egyaránt érintve a kanonizált és a népi vallásosság témaköreit.”

Barabás Hajnalka témaajánlója:

“Erdélyben minden egyházi gyűjteménynek mára megmaradt tárgyai parányi lenyomatai az adott közösség egykori tárgyi kultúrájának. Egy letűnt kor sejthető emléktöredékei ezek, az egykor naponta használatban volt edényeknek. Az emléktöredékeket, a századokkal korábban még napi rendszerességgel használt tárgyakat az eklézsia ládájában, biztonságosabban őrizhették, mint azon családoknál, ahol naponta kerültek terítékre. Az adományozás útján egyházi tulajdonba került és ezáltal úrasztali edénnyé átminősült tárgyak idővel sérültek ugyan, de nem pusztultak olyan gyorsan, hiszen azokat nem minden nap, csak egyszer egy héten, ünnepek alkalmával, vagy a szertartás alatt vették elő. Megmaradásukban szerepet játszott a szakrális tér és a szentséggel való felruházottság mellett a sejtekben átöröklődött hagyományőrzés.
Barabás Hajnalka művészettörténész előadása a nagyajtai unitáriusok és a reformátusok szakrális kincseire fog összpontosítani, mert a két egyház vagyona, egyházi emlékeinek alakulása az évszázadok során sok szempontból összefonódott a reformáció viharos eseményei után – a falu középkori temploma ma az Unitárius Egyház tulajdonát képezi, de az azt körülvevő bástyás váron telekkönyvileg a Református Egyházzal együtt osztoznak, azaz közösen bírják –, s mint régen, ma is megvannak a közös eredők, érintők, találkozási pontok.”

A fesztivál teljes programja a www.szmh.hu oldalon érhető el.
 

Hírek