Itt vagy: » Hírek » Az ágyú itthon marad

Az ágyú itthon marad

2010. október 9., szombat

A Gábor Áron eredeti ágyúját bemutató kiállítást nyitották meg szombaton Baróton, Erdővidék Múzeumában.

A Gábor Áron eredeti ágyúját bemutató kiállítást nyitották meg szombaton Baróton, Erdővidék Múzeumában. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, ami jelzi, hogy az erdővidékiek ma is kötődnek Gábor Áron ágyújához, hiszen a székely önédelmi harc első két ágyúját Bodvajban öntötték.

Az ágyú a háromszéki önvédelmi harc jelképe, már 1848-ban nem csak hadászati eszköz volt, hanem egy szimbólum, amely lelkesedést váltott ki a szabadságharcosokból – fogalmazott Demeter László, Erdővidék Múzeumának vezetője, ismertetve a Bodvajban öntött ágyúk történetét.  

“Ennek az ágyúnak többféle üzenete van: ha közösen akarjuk, el tudjuk érni céljainkat. Az ágyút közösen akartuk hazahozni és ez sikerült. Gábor Áronék legyőzték a kishitűséget, ezt az üzenetet is meg kell értenünk, hiszen az a közösség, amely legyőzi a kishitűséget, eléri célját” – fogalmazott Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter. A  tárcavezető szerint  Gábor Áron ágyúja nemcsak a kulturális örökség része, hanem a székely szabadságszeretet tárgyi emléke. “Az ágyú itt marad Székelyföldön, a Székely Nemzeti Múzeumban. Megtaláltuk ennek módját, hamarosan végleges formát kap ez a döntés” – jelentette be beszéde végén Kelemen Hunor.

“Gondolják el, hogy itt Háromszéken olyan fegyvergyártás indult, amilyen még a legkorszerűbb korabeli üzemekben sem volt. És nem a technológia, hanem az elhatározás, a hozzáadott és belefektetett lelkesedés miatt.  (…) Igen, itthon Székelyföldön méltán érezhetjük magunkat győztesnek és itt ezt büszkén ki is mondhatjuk” – mutatott rá a háromszéki önvédelmi harc sikereire és egyedülálló eredményeire Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ma is vannak Gábor Áronok, köztünk élnek, hangsúlyozta Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, aki szerint az Erdővidék Múzeuma is úgy jött létre, hogy a helyi emberek akarták és létrehozták.  

A bensőséges ünnepségen a kisbaconi Farkas Boglárka szavalatát, az olaszteleki Harmónia női kórus műsorát tekinthette meg a közönség, együttműködött a kézdivásárhelyi fúvószenekar és a gidófalvi hagyományőrző huszárok. 

Gábor Áron egyetlen fennmaradt, eredeti ágyúja három hétig marad Baróton, Erdővidék Múzeumában, azt követően visszaviszik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba.


 

Hírek