Itt vagy: » Hírek » Az ajándék legyen árapataki szőttes

Az ajándék legyen árapataki szőttes

2010. november 10., szerda

„A hagyományokat akkor adják leginkább tovább, ha azoknak értelmük, a mindennapi létre gyakorolt pozitív hatásuk is van.

„A hagyományokat akkor adják leginkább tovább, ha azoknak értelmük, a mindennapi létre gyakorolt pozitív hatásuk is van. Az árapataki hímzett könyvjelzőkre, párnahuzatokra sokan kíváncsiak, ezeket a jellegzetes motívumokat leginkább nálunk használják. Sokkal többet jelent egy ilyen szőttes egy idegen számára, mint hinnénk: egyedi, szép darab, ami ha úgy tetszik, viszi Háromszék hírét. Az árapataki hagyományok megmaradáshoz járulunk azzal is hozzá, hogy vendégeinknek, vendéglátóinknak Kovászna Megye Tanácsától árapataki szőtteseket ajándékozunk” – jelentette be Tamás Sándor tanácselnök a hímzett falvédőkből, szőttesekből összeállított kiállítás megnyitóján.

A november 10-én, szerdán, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban megnyitott tárlat Az árapataki nők arany kezei címet viseli. A rendezvényt a háromszéki néprajzos Seres Bálint és a japán Tanizaki Seiko álmodta meg, a bemutatott anyagot összesen 19 árapataki kézműves gyűjteményéből, munkáiból állították össze. A megnyitót, amelyen közel 100 személy vett részt Demeter Éva Adalékok az árapataki varrottas történetéhez című előadása követte. A kiállításhoz több textíliákkal kapcsolatos tevékenység is kapcsolódik: november 11-én, csütörtökön helybéli asszonyok oktatják a fonott-keresztszemes varrást és rojtkötést, a kiállítás utolsó napján pedig szőttes restaurálási műhelyt is szerveznek.

Vargha Mihály az intézmény igazgatója hangsúlyozta: örömére szolgált, hogy a Székely Nemzeti Múzeum egy olyan kiállításnak adhat helyet, amely nem az alkalmazottak, hanem az intézmény keretein kívül tevékenykedő szakemberek készítettek el.

A rendezvény ötletgazdája, Seres Bálint elmondta: feleségével Tanizaki Seikoval azért akarták ezt a kiállítást Sepsiszentgyörgyön megszervezni, mert még
Háromszéken sem ismert teljesen az a kulturális érték, amelyet a helyi textíliák készítése, hagyományainak ápolása jelent. A néprajzos úgy véli: az árapataki magyarság szőtteseinek megőrzésébe érdemes komoly munkát fektetni.

 

Hírek