Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Az önkormányzatokhoz kerülnek a kórházak

Az önkormányzatokhoz kerülnek a kórházak

2010. április 30., péntek

Egészségüggyel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott csütörtökön a Kovászna Megyei Tanács, de más, a megyét érintő problémákat is feldolgoztak. Az elöljárók a kórházak sorsáról értekeztek.

Egészségüggyel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott csütörtökön a Kovászna Megyei Tanács, de más, a megyét érintő problémákat is feldolgoztak. Az elöljárók a kórházak sorsáról értekeztek.

Közös sajtótájékoztatót tartott Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester, Henning László és Demeter János a megyei önkormányzat alelnökei, Klárik László megyemenedzser és Ambrus József, a megyei hulladékgazdálkodási egyesület elnöke április 29-én a megyei tanács nagytermében, melynek keretében különböző, Kovászna megyét és a megyeszékhelyt érintő problémákat beszéltek meg.

tamasantalTamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke az egészségügyi miniszter ígéreteit idézte fel, mely szerint lesz fedezet a lassan 15 éve, mondhatni rágógumi módjára húzódó felújítási munkálatok befejezésére. A szaktárca idén már 850 000 lejt folyósított a kórház C szárnyában zajló munkálatok folytatására, amit további 1,45 millió lejes összeg követett.


Klárik László megyemenedzser optimistán nyilatkozott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban zajló további munkálatok sorsáról, szerinte nem csak, hogy lesz elég pénz a felújítás befejezéséhez, hanem a folyamat már az év végére is lezárulhat.

Szintén a Cseke Attila miniszter által tett ígéret fényében készülnek a háromszéki önkormányzatok a kórházak átvételére. Kovászna, Barót és Kézdivásárhely esetében a városi tanács hatáskörébe kerülnének az intézmények.

Arról, hogy a költségeket milyen mértékben osztják el a város és a megye közt, Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester elmondta, csak az intézmény átadásakor tudnak konkrétumot, azonban úgy véli, hogy a helyi intézmények problémáit a helyi vezetők jobban ismerik, így a lakosság csak nyerhet az átszervezésből.

henningHenning László (fotón jobbra) alelnök a bodzafordulói kórház helyzetét ismertette, melynek sorsa szintén a közeljövőben dől majd el.

A városnak van már egy saját ingatlanja, ami kényelmesen elláthatná a mikro regionális kórház szerepét, azonban ezt a döntést a városi tanács is kell, hogy támogassa.

Henning László elmondta: a polgármester időt kért, hogy megvitathassák a kérdést. Ha úgy döntenek, hogy az önkormányzat nem vállalja a kórházzal járó költségeket, az épület öregek otthonaként működhetne, ezen felül otthont adhatna egy sürgősségi és néhány általános gyógyászati ellátást biztosító rendelőnek.

Az épületet mindenképp a legoptimálisabban fogják kihasználni, mondta Henning, erről egyeztetnek a polgármesterrel is.
 

Both Ildikó

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírek