Itt vagy: » Hírek » Biztonságos Háromszék a turisták számára

Biztonságos Háromszék a turisták számára

2020. június 5., péntek

Kovászna megye az ország első régiója, amely COVID Safe Place tanúsítványban részesíti az óvintézkedéseket betartó szállásadó egységeket. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által elindított Visit Covasna Safe Place program révén ez idáig több mint 60 háromszéki szolgáltató részesült a bizonylatban.

Kovászna megye az ország első régiója, amely COVID Safe Place tanúsítványban részesíti az óvintézkedéseket betartó szállásadó egységeket. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által elindított Visit Covasna Safe Place program révén ez idáig több mint 60 háromszéki szolgáltató részesült a bizonylatban.

Cél: visszanyerni a turisták bizalmát

Az emberek biztonsága a legfontosabb – és ez a turizmusban is érvényes, vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a Visit Covasna Safe Place kampányának indítóeseményét. Több mint hatvan szálláshely kapta meg a biztonságos turisztikai desztináció tanúsítványt, jelentette be a tanácselnök, átadva az eseménynek helyet adó Görgő panziónak a Visit Covasna Safe Place tanúsítványt. 

A június 5-én hivatalosan elindított program sajtótájékoztatóján Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke bemutatva a program lényegét, kiemelte azon vendéglátó egységek részesülnek a biztonságos hely - Safe Place tanúsítványban, amelyek jól kidolgozott kritériumrendszer alapján különböző, a kormány által is javasolt óvintézkedéseket vezettek be a járvány terjedése ellen.

Az elmúlt két hónapban gyakorlatilag megállt a turizmus és az látszik, hogy Európa minden országában a belföldi turizmus az, ami újra elindul. Vissza szeretnék nyerni a turisták bizalmát, ezért is indították el a programot, elsőként Romániában, mely nemcsak biztonságos körülményeket nyújt, de egyedi minőséget és élményt is, mutatott rá az alelnök.  

Országos premier a Visit Covasna Safe Place 

Kovászna megye előnye, hogy itt kisebb turisztikai egységek működnek, az embereknek, az utazni vágyóknak ez most fontos szempont lesz, mert így jobban lehet biztonságos körülményeket teremteni, véli Răzvan Pascu, turisztikai marketing szakértő, aki üdvözölte az egyesület kezdeményezését. Mint felhívta a figyelmet, az idegenforgalmi ágazatban 100 százalékos, sőt még annál is nagyobb a veszteség, valahogyan újra kell indítani a belföldi turizmust. Az ágazatra vonatkozó törvénykezés hiányosságait taglalva, rámutatott, olyan szabályokat vezettek be, amelyeknek semmi értelme nincs, a turisztikai és vendéglátó egységeket működtetők nagyobb koherenciát, következetességet várnak el a kormánytól.

Kovászna megye kapcsán hangsúlyozta, rendkívül jó véleménye van a térség turisztikai adottságairól. „Legyenek büszkék Háromszékre, látszik, hogy van összefogás, közösen dolgoznak annak érdekében, hogy vonzó legyen a térség a turisták számára” – értékelte a háromszékiek erőfeszítéseit. 

Másodszor jár Háromszéken Corina Martin, a Romániai Turisztikai Egyesületek Szövetségének (FAPT) elnöke, aki a tengerparti turizmus képviselőjeként dolgozik a szövetségben. Felidézte, hogy a három évvel ezelőtt Kovászna megyében meghirdetett turizmus éve is országos premier volt, akárcsak a most induló Visit Covasna Safe Place kampány, amely az első ilyen kezdeményezés Romániában. Corina Martin elmondta, adataik szerint több mint kétszázezer lakosnak volt lefoglalt külföldi útja, ezek nagyrésze most belföldi desztinációk fele fordult, véleménye szerint a romániai turisták 90 százaléka ebben az évben itthon, az országban nyaral, és miért ne, sokan választhatják Kovászna megyét. A maga részéről gratulált a kiváló ötlethez, mint hangsúlyozta, egyedi és hiteles turisztikai kínálata van Háromszéknek, ezért lesz sikere a térségnek, egyetértve az előző hozzászólóval, mely szerint a kisebb hotelek, panziók idén vonzóbbak lesznek a turisták számára.

Felértékelődik a vidéki turizmus 

Padlóra került a turizmus az elmúlt időszakban, száz százalékos veszteséget jegyeztek az ágazatban dolgozók. A statisztikai adatokat ismertetve Edler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra is reflektált, hogy tovább kell lépni és újra indítani az egész ágazatot. Meglátása szerint az elkövetkezőkben még inkább felértékelődik a kisebb, vidéki szállásadók szerepe, hiszen a turisták biztonságosabbnak érzik ezeket, így ez dupla igazolványnak számít. 

A Safe Place tanúsítványt használják az olaszteleki Daniel-kastélyban is, amelynek tulajdonosa, Rácz Lila szerint a bizalom felépítése az egyik legfontosabb feladatuk. Bizakodva tekintenek a jövőbe, minden krízishelyzetben az első pofon után meg kell találni a pozitívumot, ezért alkalmazkodva a körülményekhez olyan ajánlat csomagokat állítottak össze, amelyek különlegessé teszi a turisták itt tartózkodását. 

A megye leglátogatottabb településének, Kovászna városának polgármestere, Gyerő József a gyógyturizmus előnyeiről beszélt. Tavaly a fürdővárosban több mint hatvanezren fordultak meg, ennek tükrében nyilván sok területet negatívan érintett a járvány. Kovásznán igyekeznek minden biztonsági előírást betartani, fertőtlenítenek rendszeresen, ugyanakkor önkormányzatként tervezik, hogy adókedvezményt vezessenek be a turisztikai cégek számára.

A Romániában 2500 szállásadóval kapcsolatot tartó Falu-, Ökológiai és Kulturális Turizmus Országos Szövetség (ANTREC) a Kovászna megyei képviselője, Daragus Attila elmondta, jó irányba halad a turizmus az önkormányzatok, egyesületek és intézmények szoros együttműködésének köszönhetően. A vidéki turizmus nagy hangsúlyt érdemel, hiszen nemcsak a vendéglátó és szállásadó egységek érintettek, hanem például a helyi termelők és vállalkozók is. 

A Visit Covasna Safe Place program egyik kiemelt partnere a Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter, melynek elnöke, László Endre kiemelte, a Kovászna megyei szállásadó egységek nem terveznek áremelést, sőt különböző ajánlatokkal várják a turistákat. 

Mit ír elő a Visit Covasna Safe Place tanúsítvány?

Továbbra is várják a Kovászna megyei szállásadó egységek jelentkezését. A Visit Covasna Safe Place tanúsítványhoz a következők előírások betartása szükségek: a férőhely részleges értékesítése, a jelentkezési űrlap online kitöltése, fertőtlenítő belépőszőnyegek használata, a testhőmérséklet mérése érkezéskor vagy a wellness-részlegbe való belépéskor, kéztisztítószerek használata, maszkok és kesztyűk viselése, gyakori fertőtlenítés a közös helyiségekben, rövid időközönkénti szellőztetés, fokozott figyelmet fordítva a közös helyiségek gyakori fertőtlenítésére, lehetőség biztosítása az ételek kiszolgálására szobaszerviz által, valamint a 1,5 méteres társadalmi távolság tiszteletben tartása.

Hírek