Itt vagy: » Hírek » Budapestre költözött Székelyföld a hétvégén

Budapestre költözött Székelyföld a hétvégén

2018. március 4., vasárnap

A budapesti Hungexpo kiállítótérben berendezett 41. Utazás kiállításon idén is közösen kínálta a székelyföldi úticélokat és kikapcsolódási lehetőségeket Hargita, Kovászna és Maros megye március 1-4. között

A budapesti Hungexpo kiállítótérben berendezett 41. Utazás kiállításon idén is közösen kínálta a székelyföldi úticélokat és kikapcsolódási lehetőségeket Hargita, Kovászna és Maros megye március 1-4. között.

A három székelyföldi megye ez alkalommal is egységesen népszerűsítette Székelyföld csodáit. A régiót bemutató stand nagy népszerűségnek örvendve évek óta jelen van a bukaresti és a budapesti turisztikai kiállításokon.

A hétvégi rendezvényen Háromszéket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Hargita megyét a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, Maros megyét pedig Szováta város önkormányzata képviselte.

A magyarországiak számára mindig is kedvelt úti cél volt Székelyföld. Az előző évek tapasztalatai alapján ismert és keresett esemény az Ezer Székely Leány Napja, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, valamint érdeklődnek a kulturális helyszínek iránt is. Idén is több ezer szóróanyag és különböző kiadványok szemléltették a székelyföldi turisztikai lehetőségeket a magyar fővárosban.

Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója a Hungexpon való részvétel kapcsán kiemelte: „Fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen megmutatkozzunk Magyarország piacvezető turisztikai vásárán, amelyre több ezer érdeklődő látogat el. Kiemelt célunk az anyaországi turisták idevonzása, ezért igyekszünk megmutatni és megtapasztaltatni térségünk azon értékeit, amelyekről eddig esetleg csak tájékoztató jellegű kiadványokban olvastak. Bemutattuk Háromszék gyógykezelési lehetőségeit, standunkon különböző borvizeket kóstolhattak meg az arra járók.”

Az igazgató hozzátette, a négynapos rendezvény ideje alatt sokan érdeklődtek a vidéki és gyerekbarát szálláshelyek, valamint a szervezett szabadidős programok iránt. „Kellemes tapasztalatként könyveltük el, hogy a közeledő húsvéti ünnepkör idejére többen látogatnának el Székelyföldre, mely kirándulást a helyi szállásadók által összeállított csomagok teszik színessé, kipróbálva a hagyományos tojásírást, ételszentelést, és bekapcsolódhatnak az adott településen a húsvét alkalmából szervezett programokba is” – emelte ki Jánó.

Szabó Károly, a Hargita Megye Tanácsa által alapított Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője szerint a rendezvény erős oldala az a szakmai előadássorozat, amely a legújabb trendek, fejlesztések jegyében zajlik. „Az érdeklődők naprakész információkat kaphatnak a közösségi oldalak legújabb trendjeiről, bloggerek mesélnek az iparágukról és ismert polgármesterek tartanak bemutatókat a településeken zajló beruházásokról” – tette hozzá. Beszámolója szerint idén nagy érdeklődést keltett a Székelyföldi Legendárium két figurája Ördögöcske és Csetlik, amely kitűnő módszer a székelyudvarhelyi régió szálláskínálatának népszerűsítésére. Ugyancsak fokozott érdeklődés kísérte a Mária Út Hargita megyei szakaszát, amely egyre jobban kiépült.

Orbán Dénes, a Szovátai Turisztikai Információs Központ vezetője, Maros megye képviselőjeként kiemelte: „Évek óta részt veszünk a budapesti vásáron, és nagy öröm számunkra, hogy idén is nagy volt az érdeklődés Székelyföld iránt, és ezen belül sokan keresték a Maros megyei programokat, szálláshelyeket is. Maros megye minden kisrégióját népszerűsítettük, a turisztikai látnivalókról, a kikapcsolódási és a gyógyászati lehetőségekről egyaránt tájékoztattuk az érdeklődőket, kiemelt hangsúlyt fektetve Szováta és a Sóvidék turisztikai kínálatára. A látogatókat főként a húsvéti időszakra vonatkozó ajánlatok, illetve a nyaralási lehetőségek érdekelték, így a látnivalók és a szálláslehetőségek mellett a 2018-as rendezvényekről is tájékoztattuk őket. Maros, Hargita és Kovászna megye turisztikai kínálata évről évre gazdagodik, így mindenkit arra bíztattunk, hogy jöjjenek el Székelyföldre, ha pedig már jártak itt, akkor is térjenek vissza bátran, mert új élményekkel fognak gazdagodni.”

A turisztikai kiállításon a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának végzős turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatói is segítettek a székelyföldi standnál.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az ehhez hasonló rendezvények is jó alkalmat nyújtanak a diákoknak, hogy bele lássanak az egyetemi évek utáni lehetőségekbe. „Hiszünk abban, hogy közösen az önkormányzatokkal, a magán vállalkozókkal és tanintézetekkel hasznos gyakorlati lehetőségeket tudunk kínálni a fiataloknak. Fontos, hogy már az egyetemi évek alatt megszerezzék azt a gyakorlati tudást, amelyet később a munkaerőpiacon a munkáltatóknak fel tudnak mutatni” – tette hozzá Borboly Csaba kiemelve, hogy a turisztika szakos diákok a gyakorlatban is megtapasztalhatják, mivel jár egy úticél vagy szálláshely értékesítése.

A diákok a Hungexpot megelőzően Bukarestben, a Romexpon is segítették Székelyföld népszerűsítését.

Hírek