Itt vagy: » Hírek » Csernátonban találkoztak az önkéntes tűzoltók

Csernátonban találkoztak az önkéntes tűzoltók

2018. június 10., vasárnap

Töretlen a népszerűsége a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) által szervezett önkéntes tűzoltó versenyeknek, ezt igazolja a jelentkezők száma is.

Töretlen a népszerűsége a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) által szervezett önkéntes tűzoltó versenyeknek, ezt igazolja a jelentkezők száma is.

Az önkéntes tűzoltó versenyeknek 104 éves hagyománya van, első alkalommal 1914-ben szerveztek meg Háromszék Vármegyében. Idén Csernátonban hét csapat önkéntesei magas színvonalú versenyen mérték össze tudásukat. A rendezvényen a helyi szervezők a veterán tűzoltókat is köszöntöttek. A három meghívottból ketten – a 88 éves Somodi Béla és a 87 éves id. Kocsis Károly – tudtak megjelenni, őket Ágoston József csernátoni önkéntestűzoltó-parancsnok üdvözölte és elismerését fejezte ki tevékenységükért.

A székely ember egyik fő ismérve mindig a segítőkészsége volt, mondhatjuk, hogy vidékünkön hagyománya van az önkéntességnek. Ezt hivatott tovább vinni ez a verseny is, elmondhatjuk, hogy közös összefogás eredménye, hiszen partnerek a szervezésben a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség, Kovászna Megye Tanácsa és azok a községek, ahol önkéntes tűzoltó egységek működnek. Egy ilyen versenyen nem az a fontos, hogy ki milyen díjat nyer, hanem az, hogy léteznek ezek az egységek, bemutathatják a nézőknek is, hogy felkészültek és számíthatunk rájuk, abban az esetben, ha valahol tűz keletkezne, hiszen fontos, hogy a helyismeretüknek köszönhetően sok alkalommal, már a speciális egységek elött helyszínre érkezhetnek és elkezdődhet a tűz oltása" – fogalmazott az eseményen Kovászna Megye Tanácsának képviseletében Kovács Ödön megyemenedzser.

Mint minden alkalommal, ezúttal is nagyszámú érdeklődőt csábított ki a verseny, hiszen ilyenkor a nagyközönség is láthatja, megismerheti azokat a jól begyakorolt mozdulatokat, amelyek egy bevetés során életeket és javakat menthetnek. Ezt igazolják a katasztrófa védelem munkatársai is, akik elismerően szóltak az önkéntesek munkájáról és áldozatkészségükről.

Constantin Adrian Năstuță alezredes, a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) kinevezett főfelügyelője elmondta: „az önkéntesek nagyon felkészültek, ezt bizonyíthatják be a verseny alatt is mind a közönségnek, mind a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) munkatársainak. Az önkéntes csapatok minden évben jelen vannak a számukra megszervezett versenyen, de éles bevetésen is mindig számítunk a segítségükre, az ő feladatuk az, hogy tűz esetén első fázisban elkezdjék a beavatkozást, mindaddig, amíg egységeink a helyszínre érkeznek. Hogy példát is említsek, több közös bevetésünk volt az uzoni egységgel, amelynek tagjai nagyon hatékonyaknak bizonyultak minden alkalommal”.

A kimerítő szellemi- és fizikai gyakorlatok teljesíthetők, a hangsúly a csapatmunkán van, minden versenyző igyekezett a ráháruló feladatot a lehető legpontosabban és legrövidebb idő alatt teljesíteni.     

A versenyre idén Gidófalva, Csernáton, Hídvég, Köröspatak, Uzon, Nagyborosnyó, és Kökös csapatai neveztek be. Első helyen Nagyborosnyó-Lécfalva csapata végzett, második lett Kőröspatak, harmadik helyen pedig    Kökös csapata végzett, a fair play díjat a csernátoni csapat vihette haza.

 

Hírek