Itt vagy: » Hírek » Déván jártak a sepsiszentgyörgyi diákok

Déván jártak a sepsiszentgyörgyi diákok

2010. november 4., csütörtök

Közel ötven sepsiszentgyörgyi fiatal látogatta meg október folyamán dévai diáktársait, akikkel a nyár folyamán együtt táboroztak a Benedek-mezőn.


Közel ötven sepsiszentgyörgyi fiatal látogatta meg október folyamán dévai diáktársait, akikkel a nyár folyamán együtt táboroztak a Benedek-mezőn. A Mikes Kelemen Gimnázium és a Székely Mikó Kollégium gimnazista diákjai Kinda Eleonóra és Dézsi Márta pedagógusok vezetésével a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontot és a Dévai Szent Ferenc Alapítványt látogatták meg, ahol a házigazdák nagy szeretettel fogadták őket. A szentgyörgyi diákok nem üres kézzel látogattak Dévára: minden diák személyes ajándékot vitt barátainak, a Böjte Csaba által működtetett alapítvány lakói például tisztálkodási felszereléseket és ruhacsomagokat kaptak ajándékba, a dévai magyar óvodásokat pedig írószerekkel és meséskönyvekkel lepte meg Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala.


A Szent Ferenc Alapítványnál tapasztalt rend és tisztaság jó benyomást gyakorolt a szentgyörgyiekre, akik nem győztek csodálkozni azon, hogy egy huszonnyolc éves nevelővel nyolc fiúgyerek lakik, de mégis rend van és patyolat tisztaság uralkodik a lakásban.

Déva egyetlen magyar iskolájának, a Téglás Gábor Iskolaközpontnak a történetét Kocsis Attila igazgató úr elevenítette fel, aki az iskola tanárainak és diákjainak kíséretében fogadta a háromszékieket. A jól felszerelt új iskolaépületben hatszáz magyar diák tanul és bentlakás is működik, melyet az iskola alapítványának segítségével tartanak fent. Magos Déva várának megtekintése is részét képezte a fiatalok programjának, s habár a vár felújítás alatt áll, méretei és a csodálatos magaslati kilátás mindenkit kárpótolt.

A találkozás legfőbb célja a kapcsolatok ápolása, hiszen a jól sikerült táboroknak köszönhetően a fiatalok naponta tartják egymással a kapcsolatot az internet segítségével - leveleznek, beszélgetnek. Olyan dévai diák is van, aki az egész nyarat Sepsiszentgyörgyön töltötte újdonsült barátaival, de van aki fontolgatja, hogy a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Líceum dráma tagozatán folytatja kilencedik osztálytól tanulmányait.


Sírva fogadtak és sírva búcsúztunk – mesélte az egyik háromszéki résztvevő, aki szerint a kapcsolattartás, a találkozás öröme a legnagyszerűbb érzés, egy puszi és egy ölelés mindennél többet ér.

A Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által kezdeményezett Összetartozunk szórványprogram keretében nyáron nyolc közös táborban vettek részt háromszéki és Hunyad megyei fiatalok, de számos kulturális programra is sor került.

 

Hírek