Itt vagy: » Sajtószoba » Hirdetések » Egyenesbe került a megyei kórház költségvetése

Egyenesbe került a megyei kórház költségvetése

2019. december 30., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa a megyei sürgősségi kórház fenntartási és személyzeti költségeire fordította azt a 4 millió lejt, amelyet a kormány december 24-én utalt ki a háromszéki önkormányzatnak, ezzel sikerült az egészségügyi intézmény költségvetését egyenesbe hozni.

Kovászna Megye Tanácsa a megyei sürgősségi kórház fenntartási és személyzeti költségeire fordította azt a 4 millió lejt, amelyet a kormány december 24-én utalt ki a háromszéki önkormányzatnak, ezzel sikerült az egészségügyi intézmény költségvetését egyenesbe hozni.

Az egészségügyi ellátás minőségének növelése elsődleges feladat számunkra. Folyamatosan fejlesztünk a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, jelenleg is fut néhány uniós és országos pályázat, ebből a legnagyobb tétel a sürgősségi osztály bővítése, korszerűsítése, ugyanakkor új tüdőkórház, stroke központ, helikopter leszállópálya építését tervezzük. Mindezek mellett fontos volt, hogy a kórház működése akadálytalan legyen: így év végéig rendeztük elmaradásait a beszállítók irányába és biztosítjuk a személyzetnek a vakációs jegyeket” – mondta el ennek kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Mint megjegyezte, a központi egészségügyi finanszírozás esetlensége, átgondolatlansága miatt az önkormányzati fenntartásban levő megyei kórházak működtetése folyamatosan nehézségekbe ütközik.

Kórházunk pénzügyi helyzetének javítása érdekében a megyei önkormányzat idén kétszer is adott gyorssegélyt összesen 1,5 millió lej értékben, decemberben pedig 500 ezer lejt kaptak orvosi műszerek üzembe helyezésére. Most újabb 4 millió lejt utalhattunk működési költségekre, ezzel sikerült egyenesbe hozni a kórház költségvetését, teljesítettük vállalásainkat” – nyomatékosított a tanácselnök.

Ezzel az összeggel rendeztük elmaradásainkat a beszállítók és alkalmazottaink irányába egyaránt, sikerült minden adósságunkat lenullázni, így tiszta lappal indítjuk a 2020-as évet. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak közel 900 alkalmazottja van, most végre kiadhatjuk az őket megillető vakációs jegyeket, mert eddig erre nem volt lehetőségünk” – mondta el András Nagy Róbert, a kórház menedzsere.  A kórház járóbeteg rendelőjében évente több mint 100 ezer konzultációt végeznek, és több mint húszezer folytonos, és közel tízezer egy napos beutalást regisztrálnak.

Idén a megyei önkormányzat saját költségvetéséből – a fenntartási költségek mellett – a kórház fejlesztésére 5,1 millió lejt fordított, az egészségügyi szaktárcától ugyanerre a célra 12,7 millió lejt pályázott meg. Az év végi költségvetéskiigazítás során Kovászna megye összesen 28,6 millió lejben részesült, amelyből a megyei tanács 4 millió lejt kapott.

Hírek