Itt vagy: » Hírek » Elkezdődtek a Székföldi Magyar Napok

Elkezdődtek a Székföldi Magyar Napok

2022. november 8., kedd

A kilencedik Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat idei első kiadásán, Hídvégen ünnepeltek a helyiek a szomszédos települések, Erősd és Árapatak magyar ajkú közösségével, november 6-án. Az eseményen megnyitották Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus emlékkiállítását, valamint régizene előadásra is sor került.

 

A Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hídvégi Református Egyház és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete által megtartott esemény célkitűzése, hogy a Háromszéken szórványsorsban élő magyar közösségek is részesüljenek az identitáserősítő programokban.

A hídvégi református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődtek a IX. Székföldi Magyar Napok. Ferenczy Miklós nyugalmazott esperes igehirdetésében kiemelte a hálaadás fontosságát. Mint fogalmazott: minden nap van, amiért hálásak lehetünk, különösen egy ilyen ünnepnapon, ahol egy közösség összetartozásáról, magyarságáról tesz tanúbizonyságot. Arra biztatom a jelenlevőket, hogy vigyázzák az utat, hogy az utánunk következő generációknak is járható legyen.

Ferenczy Miklós nyugalmazott esperes, mint a GY. Szabó Béla fametsző, grafikus hagyatékának gondozója egy különleges tusrajzot ajándékozott a hídvégi gyülekezetnek, majd megnyitotta a Gy. Szabó Béla (1905-1985): Színek és Fények Emlékkiállítást. Az alkotót főleg fametszőként ismerik a nagyvilágban, de rengeteg grafikát, olajképet, rajzot is készített. A hídvégi közösségi házban pasztelleket mutattak be, amelyek bár töredéke életművének, művészete már ezekből is megismerhető.

Kovászna megyében sok álom valóra válik. 2019-ben kezdtem tervezni, hogy Gy. Szabó Béla munkásságát a gyülekezetnek is bemutassuk, de akkor még álomnak tűnt. Ma sor kerülhetett a kiállítás megnyitóra, amiért rendkívül hálás vagyok” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Kristály László Zsolt, hídvégi református lelkész.

Az ünnepi hangulatot fokozta az Era di Maggio énekköltészet és hangszeres zene a XVI-XVIII századból, a Kájoni Consort régizene együttes előadásában. A Székföldi Magyar Napok Erősdön folytatódnak november 13-án.

 

Hírek