Itt vagy: » Hírek » Első helyen a micskei Időutazók - A megyeházán zajlott a Négy határon át vetélkedő regionális döntője

Első helyen a micskei Időutazók - A megyeházán zajlott a Négy határon át vetélkedő regionális döntője

2019. március 17., vasárnap

Tizenhárom csapat került a Négy határon át vetélkedő erdélyi döntőjébe, amelyet március 16-án, szombaton Sepsiszentgyörgyön, a megyei önkormányzat nagy gyűléstermében tartották. A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival együttesen hirdetett vetélkedőt Négy határon át címmel Értékeink témában az általános iskolák 5-8. osztályos diákjainak.

Tizenhárom csapat került a Négy határon át vetélkedő erdélyi döntőjébe, amelyet március 16-án, szombaton Sepsiszentgyörgyön, a megyei önkormányzat nagy gyűléstermében tartották. A Kovászna Megyei Értéktár Bizottság az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival együttesen hirdetett vetélkedőt Négy határon át címmel Értékeink témában az általános iskolák 5-8. osztályos diákjainak.

Az interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedő célja a külhoni értékek megismertetése és őrzése, valamint az értéktárak bővítése volt, ezáltal is közelebb hozva és ismertetve a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket úgy a határon túli régiókban, mint az anyaországban élő nemzedékek számára. A versenybe három diákból és egy pedagógusból álló csapatok jelentkeztek, akik az elmúlt hónapokban három fordulón keresztül versenghettek a regionális döntőbe való jutásért.

Elsőként Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke üdvözölte a csapatokat, pedagógusokat és jelenlevőket. Elmondta, nagy örömükre szolgál Sepsiszentgyörgyön köszönteni olyan ifjakat, akik szem előtt tartják kulturális örökségeink megőrzését és továbbadását. Tisztában van azzal, hogy a mai fiatalok virtuális térben építik kapcsolati hálójukat, de hisz a személyes találkozások élményében, varázsában. A pedagógusok áldozatos munkáját kiemelve, értékmentő, értékőrző szerepüket hangsúlyozta.

Szőts P. Zsuzsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, a Kovászna Megyei és a Székelyföldi Értéktár Bizottság elnöke elmondta, büszke arra, hogy nemcsak Kovászna és Hargita megyéből érkeztek versenyzők, hanem Erdély távolabbi településeiről is, mint például két csapat a Bihar megyei Micskéről, egy pedig a Fehér megyei Bethlenszentmiklósról.

Dr. Jakab Albert Zsolt, a Kriza János Néprajzi Társaság elnökének, az Erdélyi értéktár koordinátorának gondolatait Bokor Csongor, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa tolmácsolta. A KJNT elnöke vallja, hogy „a helyi, regionális és országos – határokon átívelő – értéktáras vetélkedők szervezése nagyban hozzájárul a helyi, tájegységi és nemzeti hagyományok megismeréséhez, a helyi értékek tudatosításához és a közösségépítéshez”. A vetélkedő résztvevőinek izgalmas, tanulságos és sikeres együttlétet kívánva bíztatta őket, hogy terjesszenek fel értékeket az EMÉB-nek, átörökítés céljából.

Lezsák Sándor, József Attila-díjas magyar költő, tanár, a Magyar Országgyűlés alelnökének bíztató szavai hatást gyakoroltak a versenyzőkre. Bár a vetélkedőn való részvételét, felszólalását nem tervezte, időt szakított „az ifjú hölgyek és urak” köszöntésére, mindenkit meghívva egy lakiteleki rövid kirándulásra. Jövő évben a vetélkedőt átcsoportosítva, három korosztály számára szervezik meg, lehetőséget biztosítva a kilenc és tizedikes osztályok számára is. A legjobbak a lakiteleki kirándulás mellett, egy igazi hungarikum körutat nyerhetnek a Kárpát-medence keleti részére, Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnökének vezetésével.

A zsűri tagjainak, Szebeni Zsuzsa színháztörténésznek, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézete vezetőjének, Márkosi Mártának, a Székely Mikó Kollégium filozófia és társadalomtudományok tanárának, Szőts P. Zsuzsának, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársának, a Székelyföldi, valamint a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság elnökének, valamint Szémann Péternek, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnökének nem volt könnyű feladata, hiszen az online feladatok során tanúsított lelkesedés, odafigyelés töretlennek látszott élesben is, a diákcsapatok minimális pontkülönbségekkel zárták a vetélkedőt.

A micskei Hatodikos Tündérlányok csapata dicséretben részesült. Különdíjjal jutalmazták a gyergyószentmiklósi Favágók csapatát, a helyi kézművessel készített értékes riportfilmjükért. A második különdíj is Gyergyószentmiklósra vándorolt, a Szent Miklós csapat tagjai a legjobb érték felterjesztésének elkészítésével, az angadzsabor örmény levessel érdemelték ki az elismerést. Lakiteleki döntőn való részvételt nyert – harmadik helyezést érve el – a gyergyóditrói Székelyhármas, a második helyezett Köllő Miklós utódai csapata, Gyergyócsomafalváról, valamint a vetélkedő első helyezettjei, az Időutazók, Micskéről. A három nyertes csapat 2019. április 27-én méretteti meg magát a lakiteleki döntőn.

Dr. Szémann Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, az Erdélyi Értéktár Bizottság tagja tisztelettel felkérte a versenyzőket és az őket felkészítő pedagógusokat a felterjesztett értékek tovább küldésére az Erdélyi Értéktár Bizottság számára.

 

Hírek