Itt vagy: » Hírek » Emléktáblát avattak a Háromszéki EKE 125 éves évfordulójára

Emléktáblát avattak a Háromszéki EKE 125 éves évfordulójára

2017. december 21., csütörtök

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Háromszéki szakosztályának 125 éves évfordulója alkalmából háromnyelvű emléktáblát állított az egyesület és a megyei önkormányzat december 21-én a Bod Péter Megyei Könyvtár előterében

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Háromszéki szakosztályának 125 éves évfordulója alkalmából háromnyelvű emléktáblát állított az egyesület és a megyei önkormányzat december 21-én a Bod Péter Megyei Könyvtár előterében.

Az egykori Vármegyeháza, a mai könyvtárépület történelmi jelentőséggel bír, hiszen 1892-ben ott tartották az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei Osztályának alakuló közgyűlését Potsa József, Háromszék megye főispánjának kezdeményezésére. Ezen kerek évforduló tiszteletére leplezték le a sepsiszentgyörgyi Zoltáni Béla és Zoltáni Lóránt kőfaragók által készített emléktáblát.

 

Dukrét Lajos, a Háromszéki EKE elnöke az eseményen elmondta, az akkori főispán azzal a céllal hozta létre az egyesületet, hogy általa megismertesse a megye értékeit, hogy azok bekerüljenek a turizmus országos vérkeringésébe és ezzel gazdasági fellendülést is hozzon magával a megyébe. Ezért kezdetben három kirándulást szerveztek a megye turisztikailag legfontosabb látnivalóihoz, amelyen több mint száz résztvevő volt. „Párhuzamot vonva a kezdeti célkitűzésekkel, idén mi is megszerveztük az EKE országos vándortáborát, így 1300 vendégnek sikerült bemutatni megyénk majd minden értékét és látványosságát.”

Idén a Turizmus éve van Háromszéken, a megyei önkormányzat célja pedig növelni az idelátogató turisták számát, legyen szó bakancsos, kulturális, nemesi vagy gyógyturizmusról. „Megyei önkormányzatként az a feladatunk, hogy segítsük az idegenforgalommal, vendéglátással foglalkozók tevékenységét, infrastruktúrával, programokkal. Ennek tükrében a Háromszéki EKE támogatása is kiemelt figyelmet kapott. Ezt a partnerséget a jövőben is folytatjuk” – részletezte Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Az alelnök ismertette azokat a megvalósításokat, amelyek a megyei bakancsos turizmus fejlesztését szolgálják. Fontos és a barangolókat segíti, hogy a Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központ elkészítette a Bodoki-havasok teljes turistaútvonalának kijelölését, amely 17 turista ösvényt jelent 170 km hosszú szakaszon. Emellett 80 darab kétnyelvű, túrázóknak szóló útjelző táblát is kihelyeztek. Ezek további bővítése folyamatban van. A tervek szerint pedig lovas és biciklis túraútvonalakat is kialakítanak. Hozzátette, hogy megkezdte működését a Hegyimentő Közszolgálat, amely része az országos hálózatnak. 

Grüman Róbert alelnök arra kérte az egyesület vezetőit, hogy közösen találjanak megfelelő helyet a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete által egy budapesti aukción megvásárolt, az 1800-as évek végéről, az 1900-as évek elejéről származó Erdélyi honismereti lap 33 évfolyamának, azon számos mellékletével együtt, amelyben az EKE is kiemelt hangsúlyt kap. Rávilágított arra is, hogy az emléktábla-avatás méltó befejezése a háromszéki egyesület tartalmas évének.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója házigazdaként örömét fejezte ki, hogy helyet adhatnak az emléktáblának ebben a jó sorsra érdemes épületben, felidézve azokat a fontos eseményeket, amelyek az épületben zajlottak. Egy ideiglenes kiállítást is létrehoztak a könyvtár előterében, amely a háromszéki EKE által kifejtett hosszas és érdemes munkát tükrözi.

1892. április 3-án alakult meg a Háromszék Vármegyei osztály, mely a legaktívabb évnek mondható, ekkor szervezték a legtöbb kirándulást – ismertette a Háromszéki EKE történetét és annak mérföldköveit Tóth Szabolcs történész. Kiemelte, aktív kerékpárturizmus volt a 19 század végén, nagyon sokat foglalkoztak a fürdőfejlesztéssel, felméréseket végeztek, pártolták a székelyföldi borvízforgalmat. A történész szerint elitista egyesületnek nevezhető az EKE, beleértve a háromszéki osztályt is, hiszen vezetőségében ott volt Potsa József főispán, Bogdán Artúr pénzügyi szakember, Berecz Gyula főtanfelügyelő, Gyárfás Győző főkirályi mérnök, később Gödri Ferenc Sepsiszentgyörgy polgármestere és a két világháború közötti időszakban Fogolyán Kristóf orvos volt a vezető.

Dr. Kovács Lehel, az EKE országos elnöke fontosnak tartja az emlékjelhagyást, a múltra való visszatekintést és emlékezést, hiszen csak ebből táplálkozva tudunk egy helyes és jó jövőt megtervezni, összegezve a múlt történéseit, tapasztalatit. „Örülök, hogy nemrég a Fogolyán-házra is felkerült az emléktábla, így Sepsiszentgyörgyön méltón megemlékezhettünk az EKE nagyjaira, a Háromszéki EKE személyiségeire.” Hozzátette: októberben újra indították az EKE virtuális múzeumát az ekemuzeum.ro honlapon, ahol képekben végigkövethető az egyesület története.

Hírek