Itt vagy: » Hírek » Hármas könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

Hármas könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

2013. január 22., kedd

Január 22-ét, a Magyar Kultúra Napját Háromszéken is megünnepelték. A rendezvények gyakran regionális jelleget kapnak: Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld Települései könyvsorozat első köteteit, valamint a Nagyjaink sorozat ötödik kötetét mutatták be.

Január 22-ét, a Magyar Kultúra Napját Háromszéken is megünnepelték. A rendezvények gyakran regionális jelleget kapnak: Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld Települései könyvsorozat első köteteit, valamint a Nagyjaink sorozat ötödik kötetét mutatták be.

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartott rendezvény nyitóakkordjaként több mint száz ember énekelte együtt a magyar himnuszt. Az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ünnepi köszöntőjében beszámolt a Székelyföld Települései sorozat mögött álló elképzelésről is: „Tíz éve foglalkoztat a gondolat, hogy olyan kiadványok szülessenek, amelyek tudományos igénnyel, monografikus mélységgel mutassák be Háromszék településeit. Tíz éves álom teljesült be azzal, hogy Sepsiszéki Nagy Balázs és Tóth Szabolcs helytörténészek jelezték, hogy több olyan munka is készül, amely Háromszék településeit mutatná be. Hiszem, hogy kulturális és tudományos háttérünk, művészeti életünk nélkül sokkal kevesebbek lennénk. Saját szülőföldünkön csak akkor van jövőnk, ha ismerjük történelmünket, kultúránkat. ”

A Székelyföld Települései sorozat első kötete a Háromszék Honismereti Bibliográfiája (1844-2012) címet viseli, a régió étkezési, mezőgazdasági, építészeti, néprajzi jellegű szokásainak, és számos egyéb életterületről származó feljegyzésnek a gyűjteménye, amelyet javarészt Jakab Albert Zsolt gyűjtött össze az 1844 és 2002 közötti korszakból. Ezeket a feljegyzéseket Kinda István néprajzkutató egészítette ki az elmúlt 10 évből származó információkkal. A második kiadvány, amelyet Pozsony Ferenc néprajzkutató készített a Zabola címet viselő monográfia, amely részleteibe menően ismerteti a települést.

Szonda Szabolcs, az esemény házigazdája elmondta: „A helytörténet a mi magyar kultúránk része, amelynek a könyvtár kereteiben is nagy fontosságot tulajdonítunk. A most bemutatott monográfia sorozat is fontos, akárcsak a Nagyjaink sorozat, hisz az évfordulók apropóján bemutatja a régióhoz kötődő, kulturális tekintetben fontos személyiségeket.”

A Magyar Kultúra Napjához méltó koncertet adott a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese is: a zenészek Bartók Béla művei mellett Bach, Mozart és Haydn műveiből is játszottak.

Hírek