Itt vagy: » Hírek » Három sportágat kiemelten támogatnak

Három sportágat kiemelten támogatnak

2019. október 11., péntek

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a két önkormányzat ezután kiemelten támogatja a város három legeredményesebb sportágát: a kosárlabdát, a focit és a jégkorongot.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a két önkormányzat ezután kiemelten támogatja a város három legeredményesebb sportágát: a kosárlabdát, a focit és a jégkorongot.

Egységes támogatásban egyezett meg a városi önkormányzat és a megyei tanács, ami a sportot illeti – kezdte mondandóját Bokor Tibor polgármester az október 11-én tartott sajtótájékoztatón. Az együttműködés célja, hogy legyen Kézdivásárhelynek három olyan szakosztálya, amely a kiemelt anyagi támogatás révén jobb eredményeket tud felmutatni. Azért választották ezt a három sportágat, mert ezek nemzeti bajnokságon szerepelnek, sikerrel. Kézdivásárhely önkormányzata 660.000 lejt különített el erre a célra, a megyei tanács további 650.000 lejt tesz hozzá az összeghez. A szakosztályok a helyi önkormányzattal már aláírták a szerződést, a pénteki sajtótájékoztató másik apropója a megyei tanáccsal kötött szerződés aláírása volt.

Tamás Sándor megyei elnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ez a támogatás biztosíték is egyben, hogy az év eleji bizonytalan időszakban is tudnak dolgozni a szakosztályok, nem kell megvárniuk a költségvetés elfogadását. „Hangsúlyosan felvállaltuk e három sportág anyagi támogatását, egy sportévadnyi időre kötöttünk velük szerződést. Az edzők így nyugodtan tudják tervezni a jövőt, és csak az a dolguk, hogy jó eredményt tudjanak felmutatni. A kulcsszó eredményesen felhasználni a pénzt, ha ez megvan, bizton állíthatom, hogy jövőre folytatjuk a támogatást és új megoldásokat is igyekszünk találni” – mondta.

Támogatás tekintetében a kézdivásárhelyi kosárlabda szakosztály összesen 590.000 lejes keretből gazdálkodhat, ebből 150.000 lejt a helyi költségvetésből különítettek el, 440.000 lejt ad a megyei tanács. A futball esetében az összérték 600.000 lej, itt 450.000 lejt ad a kézdivásárhelyi tanács, 150.000 lejjel járul hozzá a megyei önkormányzat. A jégkorongnál 120.000 lej a támogatás összértéke, amely egyenlő arányban oszlik a két fél között.

Bokor Tibor polgármester azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy más sportágak támogatására további 80.000 lejre lehetett pályázni a helyi önkormányzatnál. „Határozott véleményem, hogy a sportot támogatni kell, fontos, hogy a fiatal hasznosan töltse szabadidejét, saját testét fejlesztve. Az anyagi támogatás mellett a meglévő sportbázisokat is folyamatosan fejlesztjük: a kosarasok bekerültek az első ligába, erre nagyon büszkék vagyunk, így egy új kijelzőt is vásároltunk, 100.000 lej értékben. Ez hamarosan felszerelésre kerül. Emellett, a nyár folyamán felújítottuk a focipálya öltözőit, napok kérdése és felszerelik az új bútorokat is. Tervben van idénre még egyharmad lefödése a nagy focipálya lelátójából, valamint létrehozunk egy műfüves pályát Nyujtódon. Erre 25.000 lejt pályáztunk meg a megyei tanácstól, a többit a helyi önkormányzat teszi hozzá.” A pálya kivitelezési értéke 200.000 lej.

A sajtótájékoztató végén Lénárt Adolf, a kosárlabda szakosztály vezetője számolt be eredményeikről, kiemelve, hogy nagy dolog számukra, hogy bekerültek az első ligába, büszkék arra, hogy volt tanítványuk, Demeter Nóra jelenleg a Sepsi SIC csapatát erősíti, és nagy megvalósítás, hogy a Nagy Mózes Sportklub növendéke, Farkas Alpár tanítványa, Bara Németh Beáta nyáron bekerült a román ifiválogatottba.

Máthé Zsolt, a jégkorong szakosztály vezetője a műjégpálya megépítésének fontosságát hangsúlyozta, majd elmondta, ennek köszönhetően indult el a korisuli, amelyen 850 gyerek tanul korcsolyázni, valamint a hokisuli, ahol az utánpótlás csapatot szeretnék kinevelni. Jelenleg három csapatuk van: U8, U10 és U12 korosztályokban, velük a nemzeti bajnokságban vesznek részt. A szakosztály nagy álma a jelenleg Finnországban a finn U20-as válogatott főedzőjét, Márton Hunort hazahozni. Dolgoznak az A-divíziós csapaton, már a Kézdi SIC nevet is lefoglalták.

 

 

Hírek