Itt vagy: » Hírek » Háromszék idegenforgalmi értékei másképp

Háromszék idegenforgalmi értékei másképp

2013. június 6., csütörtök

Háromszéken kevesen érzékelik a hagyományos székely falu turisztikai lehetőségeit: a The Healing Sources (Gyógyító Források) angol szerkesztői szerint az újhagyma és a zsíros kenyér lehet régiónk csalogatója.

Háromszéken kevesen érzékelik a hagyományos székely falu turisztikai lehetőségeit: a The Healing Sources (Gyógyító Források) angol szerkesztői szerint az újhagyma és a zsíros kenyér lehet régiónk csalogatója.
 
Két fényképész, valamint két tollforgató érkezett Nagy Britanniából Kovászna megyébe, azzal a céllal, hogy a természet közeli, ma is élő, gyógyító hatással rendelkező helyszíneket térképezzenek fel. Utazásaik során 12 európai helyszínt járnak végig a Balti tengertől egészen a Fekete tengerig: a cél, amelyet kitűztek maguk elé, hogy az angol turisták számára ismeretlen helyszíneket mutassanak be, egy turisztikai kiadvány kereteiben.

 
A csoport tagjai az előpataki borvíztöltőde után a kovásznai mofettákat, a petőfalvi szaunát és szabadtéri medencét, valamint egy vidéki háztartást látogattak meg. Közben elárulták azt is, hogy a Kovászna Megye Turizmusért Egyesület vezetőjével, Albert Zoltánnal a tavalyi londoni turisztikai kiállításon ismerkedtek meg: ő volt az, aki egyértelművé tette számukra, hogy Háromszék olyan úticél, amely a wellness-turizmus fontos célpontja lehet.
 
Christian Banfield fényképész szerint a nyugati társadalomnak egy igen jelentős része ráunt a látványra, nem természetes anyagokra alapozó, drága spa kezelésekre. A Kelet-európai helyszínekről voltak információink: úgy döntöttünk, hogy jövünk, és személyesen térképezzük fel a helyszínt. Úgy érezzük, hogy amit itt láttunk, az csodálatos: az erőforrások lenyűgözők, az építészet érdekfeszítő, a kezelések hagyományosak.

„A szakértelem szintje rendkívül magas” – folytatja a projekt vezetője, Sophie Benge. „A témánk a wellness, tehát ez lesz az, ami a könyvben is megjelenik. Valószínű, hogy ez nem az a tárgy, ami minden turista számára érdekes, de mi határozottan ezzel a céllal érkeztünk ide.”
 
„Úgy vélem, hogy pozitív reakcióra számíthatunk: a fényképek is azt mutatják, hogy itt rengeteg a szépség, az eredetiség. Ott van az az idős hölgy, aki 10 kilométerre lakik innen* (Zabolától – szerk. megj.). Van egy saját forrása, ő termeli meg a saját ételét, saját maga készíti az italait, elkészíti a saját maga számára a húsféléket, ő szedi a teafüveket. Lehet,hogy sokan élnek így, de ez az a fajta életforma, ami nagyon elveszett a világ más részeiben. Ez az egyszerű mód, ahogyan az itteniek az egészséges életet élik, eltűnt a globalizációban” – folytatja Christian.

„Ha a turizmusról, mint specifikus témáról beszélünk, akkor nem arra gondolunk, ami a mindennapos élet része. Nekünk azonban a mofetták, a szénsavas források megérintik a lelkünket, különösen, mert nagyvárosokból érkezünk. Látni, hogy miként élnek az itteniek, akik leszedik a zöldséget a kertjükből, részese lenni ennek az élménynek, igazi lélekmelengető érzés, ami teljesen ellentétes azzal az érzéssel, ahogy egy nagyvárosban, a hipermarketekből vásároljuk az ételt, nem tudván, hogy az honnan jön. Turisztikai termékként ez kitűnő gasztro-turisztikai csomag alapját képezhetné: az emberek szívesen vennék, ha látnák, hogyan készül a sajt, tanulhatnának belőle. Ha olyan példákat keresünk, amivel vendégeket csalogathatnak önök a régióba, akkor a természetes ásványvizes medencéket emelném ki, az olyant, amint amilyen a Petőfalván is található. Ott lenni és a természetet érezni, 3-5 órát eltölteni egy ilyen helyszínen, már önmagában megéri az utazást. A wellnessben érdekelt kliensek keresik ezt a fajta tapasztalatot. A Spa ipar egyik meghatározó szervezete, a Spa-Finder 2013-as trendje, éppen az ilyen fajta helyszínek feltérképezést tűzte ki céljául. Ha a fentieket kombináljuk, akkor olyan egyedi turisztikai célpontot találunk, amely sok embert ide vonzhat” – fogalmaz a kiadvány másik szerkesztője, Alla Sokolova.

„Amit itt tapasztaltunk abból számunkra az derül ki, hogy a spa, a wellnes nem csupán azoké, akik megengedhetik maguknak, hogy drága helyekre utazzanak. Itt ez mindennapos élmény, amely javarészt ingyenes. Mész, viszed magaddal a műanyag palackod, és megtöltöd ásványvízzel. Így van ez Lettországban és Észtországban is. Nyugatabbra más a helyzet: az emberek denaturált ételeket fogyasztanak, krónikusan túlsúlyosak: ez a régió gyönyörű példája annak, ahogy az egészséget meg lehet őrizni, csak éppen nem tudunk róla, hiszen nincs kellőképp promoválva” – vonja le a következtetést Christian.
 
A kiadvány 2014 februárjában lát világot, addig a http://thehealingsources.com/ címen lehet néhány részletről beszámolót találni. A csapat a facebook közösségi portálon is elérhető, a https://www.facebook.com/TheHealingSources cím alatt.

 

Hírek