Itt vagy: » Hírek » Háromszéken tartották a Központi Fejlesztési Régió közgyűlését

Háromszéken tartották a Központi Fejlesztési Régió közgyűlését

2009. július 15., szerda

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf kórház a legesélyesebb pályázó arra a 18,5 millió euróra, amelyet egészségügyi intézmények hívhatnak le a regionális fejlesztési alaptól – derült ki a Központi Fejlesztési Régió július 15-i közgyűlésén.
 

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf kórház a legesélyesebb pályázó arra a 18,5 millió euróra, amelyet egészségügyi intézmények hívhatnak le a regionális fejlesztési alaptól – derült ki a Központi Fejlesztési Régió július 15-i közgyűlésén.

A Fehér, Szeben, Brassó, Maros, Hargita és Kovászna megyéket tömörítő fejlesztési régió az árkosi Európai Tanulmányi Központban tartotta kihelyezett ülését. Az első negyedév tevékenységi jelentésének elfogadása után a szennyezett ipari területek rehabilitálását vitatta meg a hat megye képviselője. A legtöbb esetben a környezetet súlyosan károsító ipari egységeket már több éve bezárták, azonban a szennyeződések mértéke és típusa annyira eltér egymástól, hogy a rehabilitálás hosszú távú módozatáról  végül nem döntött a testület.

A kórházak korszerűsítésére a központi régió összesen 18,5 millió eurónyi összeget fordíthat, amelyre jelen pillanatban Kovászna megye tűnik a legesélyesebb pályázónak. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, tudomása van arról, hogy Szeben illetve Hargita megye is szeretne egészségügyi beruházást, azonban ezek értéke külön-külön sem haladja meg a 2 millió eurót, így komoly esélye van annak, hogy a sepsiszentgyörgyi  megyei kórház felújítási munkálataira komoly összeget nyerjen el a megye.

A tanácskozáson felmerült a megújuló energiaforrások kérdése is. Ebben a témakörben több tanulmány is készült, hisz az EU energiapolitikája is komoly hangsúlyt fektet a fenntartható és környezetbarát erőforrásokra. A régióban a víz, szél és napenergia hasznosítása tűnik a legvalószínűbbnek – a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásán több szakember is dolgozik, az eredményeket várhatóan ősszel ismertetik.

A gyűlésen többek között arról is beszéltek, hogy 2012-re várhatóan 9,4 százalékkal csökken a központi régi lakosságának száma. Bár Kovászna megye demográfiai mutatói országos viszonylatban jók, fontolóra kell venni, hogy milyen eszközök segítségével lehet megakadályozni a fiatalok elvándorlását, illetve azokat a lehetőségeket, amelyek a megyéhez vonzzák az aktív lakosságot.
 

Hírek