Itt vagy: » Hírek » Háromszéki mintára használnák a magyarországi mofettákat

Háromszéki mintára használnák a magyarországi mofettákat

2010. szeptember 27., hétfő

A Mofetta ifjú szakértője címmel rendeztek a hétvégén konferenciát Mátraderecskén. Az eseményt Heves és Kovászna megye önkormányzatának együttműködése keretében szervezték.

A Mofetta ifjú szakértője címmel rendeztek a hétvégén konferenciát Mátraderecskén. Az eseményt Heves és Kovászna megye önkormányzatának együttműködése keretében szervezték.

Szeptember 23-26 között Kovászna Megye Tanácsának, illetve a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai, Szentkatolna község polgármestere és az Ismerjük És Ismertessük Meg A Mofetta Gyógyhatását ifjúsági pályázat háromszéki nyertese, az albisi Pilbát Gabriella vettek részt Mátraderecskén a mofetták hasznosítását és gyógytényezőként való felhasználását célzó tapasztalatcserén.

„Kovászna megye, mint »borvíz nagyhatalom«, meghatározó szereplő a mofettákat túlnyomóan alkotó széndioxid gáz gyógykezelésként való hasznosításában. Megyénkben több helyen hasznosítják az utóvulkáni működés más megnyilvánulásait is, népi fürdők, ivó kutak, borvizes medencék, valamint a felszíni vulkáni képződmények turisztikai vonzerejét is, így a Magyarországon igen fiatalnak számító turizmusban sok hasznos tanáccsal szolgáltak a háromszékiek” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megbeszélés elsősorban azokat az áttörési pontokat célozta, melyek kölcsönösen hasznosíthatók az idegenforgalom növelése érdekében. Felmerülő lehetőség például a mofetták alternatív hasznosítása – ebben az esetben nem a gyógyulni vágyók jelentenék az elsődleges célpontot, hanem nagyobb hangsúlyt kapna a mofetták idegenforgalmi különlegességet betöltő szerepe.
Helyiek és magyarországiak egyaránt egyetértenek abban, hogy az utóvulkáni gyógytényezők ismertetése legfőképpen a gyógyászati intézményeken keresztül zajlik, hiszen orvosaik javaslatára többen veszik ezt a specifikus természetes gyógymódot igénybe.

A háromszéki küldöttség a látogatás során betekintést nyert több gyógykezelő és wellness központ működésébe. A résztvevők megismerkedhettek a mesterséges szénsavfürdő kialakítására használt technikai berendezéssel és párhuzamot vonhattak a természetes- és kádas-borvízfürdő, illetve a mesterséges között. Az egri Törökfürdő példaként szolgált arra is, hogy a vonzerő hatványozódik, ha a kezelő, vagy egészségmegőrző tényezők műemlék helyszínnel társulnak.

A mofetta gyógyhatását, valamint a Heves és Kovászna megyei mofettákat a fiatalok körében népszerűsítő együttműködés tovább folytatódik 2011-ben is.
 

Hírek