Itt vagy: » Hírek » Hittel és odaadással a rászorulókért

Hittel és odaadással a rászorulókért

2018. május 24., csütörtök

Háromszék nagyasszonyának, Báró Szentkereszty Stephanie példaértékű életének és munkásságának hagyatékát közel 150 év távlatából is őrzik és gondozzák az általa alapított kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexumban. Az intézmény udvarán, csütörtökön megtartott ünnepségen az árvák védelmezőjére emlékeztek.

​Háromszék nagyasszonyának, Báró Szentkereszty Stephanie példaértékű életének és munkásságának hagyatékát közel 150 év távlatából is őrzik és gondozzák az általa alapított kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexumban. Az intézmény udvarán, csütörtökön megtartott ünnepségen az árvák védelmezőjére emlékeztek.

A megye első gyerekotthonának, a Háromszék Megyei Erzsébet Árvaleány Nevelő Intézet alapítója, első ízben 1872 októberében emelte fel szavát egy megyei árvaház alapítása érdekében. Egy évre rá pedig a céhes városban a közösségi összefogásnak, és a jószándékú embereknek köszönhetően meg is nyitotta kapuit a segítő intézmény, amivel az akkori császárnő, Erzsébet támogatását is elnyerte.

„Báró Szentkereszty Stefániát méltán nevezzük Háromszék nagyasszonyának, hiszen a 19. század közepén életét és vagyonát tette arra, hogy az elesettek gyámolítója, a betegek ápolója és a gyerekek segítője legyen. Nemcsak szellemisége él közöttünk, hanem a tevékenysége is, hiszen 150 éve folyamatosan erősödik, bővül és teljesedik ki a szociális háló, amelyet immár a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmények végeznek, amelyekben munkatársaink nap, mint nap több mint 1200 árva gyerekről gondoskodnak megyeszerte” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, megköszönve mindazoknak a tevékenységét, akik emberfeletti munkát végeznek annak érdekében, hogy az árvagyerekeket, az elesetteket gyámolítsák.

Az intézmény a történelem viharait túlélve, máig teljesíti az alapítója által megálmodott küldetését. Az örök időkre létesült központot az emberszeretet hozta létre és tartotta fent ily hosszú időn át – emelte ki köszöntő beszédében Bálint Olga a Szentkereszty Stephanie Egyesület elnöke. „Szentkereszty bárónő anyagi és szellemi hagyatéka közösségünk gyöngyszemei, az általa képviselt értékek, hite, Isten és emberszeretete ma azt sugallja számunkra, hogy higgyünk az emberi helytállásban, abban, hogy saját kezünkbe vehetjük sorsunk irányítását, bölcs és kitartó munkával, békés összefogással megtarthatjuk és fejleszthetjük a ránk bízott értékeket. Kötelességünk a bárónő által létrehozott és ránk bízott intézményt a kor szociális igényeinek megfelelően fenntartani és fejleszteni, a létrehozó emlékét pedig ápolni és tisztelni” – fogalmazott.

Tisztelendő Farkas Alajos segédlelkész az általa celebrált megemlékező szentmisén az Istentől kapott szeretet megélésére és továbbadására buzdította az egybegyűlteket, példaként említve báró Szentkereszty Stefánia személyiségét, aki tiszta lelkével és tetteivel megvalósította az „emberi gondviselést.”

 

Mindig van, akin segíteni: most egy 19 éves mozgássérült fiú kezelésére gyűjtenek. Az eseményen az otthon lakói által, hulladékból készített tárgyakból nyílt kiállítás és vásárból származó jövedelmet az ő megsegítésére fordítják.

A Szentkereszty Stephanie Emléknapon az otthon növendékei felidézték a bárónő gondolatait, majd a hagyományokhoz híven az ünneplők közösen elénekelték az egyesületük himnuszát.

Hírek