Itt vagy: » Hírek » Kézdivásárhelyi kiállítással nyílt új múzeum Egerben

Kézdivásárhelyi kiállítással nyílt új múzeum Egerben

2010. szeptember 27., hétfő

Jó ruhában járni kelni címmel Heves megye háromszéki testvérmegyéjéből, Kovászna megyéből, Kézdivásárhelyről érkezett az első időszakos kiállítás a nemrégiben felújított egri Buttler Házba.


Jó ruhában járni kelni címmel Heves megye háromszéki testvérmegyéjéből, Kovászna megyéből, Kézdivásárhelyről érkezett az első időszakos kiállítás a nemrégiben felújított egri Buttler Házba. A tárlatot korábban Veszprémben mutatták be, Egerben a kiállítást szeptember 25-én, szombaton nyitották meg. A tárlatot a Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum vezetője Dimény Attila nyitotta meg.

A kiállítás a kézdivásárhelyi polgári kultúra egy meghatározó részét mutatja be a látogatóknak, mégpedig a 19. század második felétől az 1950-es évekig terjedő polgári viseleteket és ezekhez kapcsolódó kiegészítőket. A Céhtörténeti Múzeum 2007 novemberében felhívásban kérte a helyi közösséget, hogy egy kiállítás megszervezéséhez kölcsönözzenek a régi időkből megőrzött ruhákat, ruhadarabokat és kiegészítőket (cipő, kalap, táska, nyakkendő, kesztyű, zsebkendő, alsóruha, ékszer, szépítő eszközök stb.). Az így összegyűjtött tárgyak elsősorban a régi kézdivásárhelyi családok leszármazottainál őrződtek meg. A tárlaton zömében női ruhadarabok láthatóak: alsóruhák, hétköznapi- és ünnepi viseletek. A férfi öltözetek hiánya azzal magyarázható, hogy ellentétben a női ruházkodással, a férfidivat kevésbé változott az évek folyamán. Ennek megfelelően a férfiak egy életöltő alatt kevesebb ruhát varrattak, és többnyire ünnepi viseletükben temették el őket. A különböző korok viseletei a 19. század második negyedétől a fényképek segítségével jól dokumentálhatóak, felidézhetőek.

A kiállításon látható fényképek többségét kézdivásárhelyi fényképészek készítették helyi műtermeikben. A korabeli Székely Újság hirdetéseiben olvasható divatáru-kereskedések, úri szabók, varrónők és kalaposok Földi István írásának köszönhetően megelevenednek. A fotók, a leírások, a legidősebbek visszaemlékezései és a megmaradt ruhadarabok egybehangzóan igazolják, hogy a Kézdivásárhelyiek szerettek szépen és jól öltözködni.

Az érdekes tárlatot szeptember 25-én délután Dr. Veres Gábor megyei múzeumigazgató, Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Dimény Attila, a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum igazgatója ajánlották az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás november 20-ig hétfő kivételével naponta 10 és 15 óra között tekinthető meg az egri Buttler Ház (Eger, Kossuth u. 26.) kiállítótermeiben.
 

Hírek