Itt vagy: » Hírek » Kopjafát állítottak a Bács-Kiskun megyeiek a Nyerges-tetőn

Kopjafát állítottak a Bács-Kiskun megyeiek a Nyerges-tetőn

2018. szeptember 6., csütörtök

A magyarországi és a székelyföldi önkormányzatok jó együttműködése több szakterületre kiterjed

A magyarországi Bács-Kiskun megye önkormányzata és a kecskeméti megyei kórház kopjafát állított a Nyerges-tetőn. A Kovács Gábor fafaragó munkáját dicsérő kopjafákat avatását szeptember 5-én tartották meg. Az önkormányzatok együttműködésének köszönhetően a Bács-Kiskun megyei orvosok a lakosság egészségi állapotának felmérése érdekében évente ingyenes szűrővizsgálatot végeznek Székelyföldön. Tizenkét éve járnak Hargita megyébe, négy éve Kovászna megyébe, ez alkalommal a háromszéki Szentkatolna községben tartották meg az éves szűrővizsgálatot.

A Nyerges-tetői ünnepségen jelen volt Rideg László, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat elnöke, dr. Svébis Mihály, a kecskeméti kórház főigazgatója, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Becze István, Hargita megyei tanácsos, Bács-Kiskun megyei orvosok és Csík térségi polgármesterek.

Rideg László egy korábbi alkalmat elevenített fel beszédében, amikor ellátogattak a Nyerges-tetőre. Mint mondta, akkor eldöntötték, hogy ők is kopjafát állítanak ezen a helyen a székely hősökre emlékezve. Ez az alkalom most jött el, és mint kifejtette, a kopjafaállítással a Bács-Kiskun megye lakossága nevében róják le tiszteletük.

Dr. Svébis Mihály arról a kapcsolatról beszélt, amelynek köszönhetően több mint egy évtizede együtt működnek a székelyföldi önkormányzatokkal, illetve a székely hősök iránti tiszteletről és a kegyelet teljes emlékezés fontosságát fejtette ki.

A székelyek leginkább olyankor mutatták meg igazi énjüket, amikor az a veszély fenyegette, hogy szabadságukat elveszítik. Öt nemzedék választ el bennünket 1849 hőseitől, de a szabadságvágy melletti konok kitartásunk mit sem változott” – emelte ki köszöntőbeszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Székelyföld azoké legyen, akik dolgoznak, küzdenek és áldozatokat hoznak érte. Székelyföld azoké legyen, akik hisznek benne. (...) Hargita megye és Háromszék együtt van. Együtt volt 1849-ben is, együtt vagyunk most is. Itt állunk jövőbe vetett hittel Székelyföld képviseletében” – fogalmazott a tanácselnök, aki megköszönte Bács-Kiskun megye vezetőinek és a kecskeméti megyei kórház munkaközösségének áldozatos munkáját, egy-egy székely zászlót ajándékozva Rideg László elnöknek és dr. Svébis Mihály kórházigazgatónak.

Az, hogy most mindannyian itt vagyunk ezen a szent helyen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó székelyföldi színhelyén, Hargita és Kovászna megye, illetve a magyar-magyar jó kapcsolatok, az együttműködések és az összetartozásunk bizonyítéka. Közösen emlékezünk a csatában elesett székely hősökre, és hálásan köszönjük a magyarországi orvos csoportnak azt az önzetlen munkát, amit már több mint egy évtizede végeznek a székelyföldi lakosság érdekében” – mondta az ünnepségen Becze István, Hargita megyei tanácsos.

A kopjafát László Rezső pálos rendi szerzetes áldotta meg, majd alkalomhoz illő szavalatok hangzottak el, illetve az ünneplő közönség elénekelte a székely himnuszt a Hargita Megyei Művészeti Népiskola növendékeinek zenei kíséretével. Énekelt Márkosi Lili, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója. A Bács-Kiskun megyei kórház szakorvosai és asszisztensei csütörtök délután Eresztevényre látogatnak, ahol megtekintik Gábor Áron síremlékét.

Hírek