Itt vagy: » Hírek » Környezetvédelmi projekt indul

Környezetvédelmi projekt indul

2014. december 22., hétfő

Aláírták a kezelési tervek kidolgozására vonatkozó szolgáltatási szerződést a Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése című projekt keretében

 

Aláírták a kezelési tervek kidolgozására vonatkozó szolgáltatási szerződést a Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése című projekt keretében
A pályázat résztámogatója az Európai Regionális Fejlesztési Alap

November 26-án Kovászna Megye Tanácsának székhelyén írták alá a Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág- Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése nevű projekt keretében a kezelési tervek kidolgozására vonatkozó szolgáltatási szerződést, amelynek kivitelezője a S.C. MULTIDIMENSION S.R.L, a Kovászna Megye Tanácsa által kiírt nyílt versenytárgyalás nyertese.
A szerződés tárgya öt Kovászna megyei természetvédelmi terület, a Csókás-Veczer, a Veresvíz Tőzegláp, a Felső Olt, a Feketeügy és a Rétyi Nyír kezelési tervének kidolgozása.
A kezelési tervek kidolgozása a projekt legfontosabb tevékenységét képezik, mivel ezek nagymértékben hozzájárulnak Kovászna megye természeti örökségének és biodiverzitásának megőrzéséhez és védelméhez.  Ugyanakkor az érvényes jogszabályok értelmében a természetvédelmi területek gondnokai ezek menedzsmentjét a kezelési tervekben foglaltak alapján kell ellássák.
A projekt által érintett öt természetvédelmi terület kezelési tervét egy több szakemberből álló csapat (biológusok, földrajzosok, szociológusok) dolgozza ki. A szakemberek felmérik az élőhelyek, valamint a védett állat- és növényfajok jelenlegi állapotát és javaslatokat tesznek arra, hogy mit kell tenni ezek megőrzésére.
A kezelési tervek első változatai 2015. júniusáig kell elkészüljenek, ezeket ismertetik és elfogadtatják az érintett lakossággal, ezt követően  jóváhagyatják a Környezetvédelmi Minisztériummal.
A szerződés ÁFÁ-s összértéke 627.440 lej és a kivitelezőnek a kezdési rendelet átvétele után 1 év áll a rendelkezésére a kezelési tervek kidolgozására és véglegesítésére.  

A Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése projekt célja a természeti örökség és a biodiverzitás védelme és megőrzése a Kovászna Megye Tanácsa gondnokságába lévő természetvédelmi területek szakszerű menedzsmentje által, és a 2007-2013 Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program, Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekébe, 4. Prioritási tengelyének keretén belül valósul meg.

 

 

Hírek