Itt vagy: » Hírek » Közösen a kézdivásárhelyi színházért

Közösen a kézdivásárhelyi színházért

2023. április 3., hétfő

Kézdivásárhelyi színházi projekteket támogat Kovászna Megye Tanácsa.  A megyei önkormányzat ebből a célból a Vigadó Kulturális Alapítvánnyal írt alá társulási szerződést, a támogatás értéke 200 000 lej.

Székelyföld, Háromszék kulturális erőterét egyaránt meghatározzák a nagymúltú intézmények és az újabb keletű civil- és intézményes kezdeményezések – mindet összeköti az elkötelezettség, amellyel a térség művelődési életét szolgálják. Ilyen kezdeményezés a kézdivásárhelyi színház, az Udvartér Teátrum, amely a Vigadó Kulturális Alapítvány égisze alatt működik. Már indulásakor sokan megkérdőjelezték, hogy érdemes-e saját színházat fenntartani egy ilyen kis városban, mint Kézdivásárhely. Az elmúlt évek azonban beigazolódott, hogy a céhes város lakossága, Kézdiszék lakossága szereti és igényli a színházat, ezért, ha állandó társulatot nem is tud fenntartani, a teátrumnak fenn kell maradnia. Itt tud segíteni a megyei önkormányzat, amely bemutató előadások, illetve az előző évad előadásainak produkciós költségeire, tantermekben előadott, diákoknak szánt projektek költségeire biztosít támogatást” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kézdivásárhelyen 2023-ban évadzáró, évadnyitó és szilveszteri előadást terveznek, valamint műsoron tartanak három korábbi előadást, valamint továbbviszik tantermi előadásukat is.

A színjátszásnak Kézdivásárhelyen nagy múltja van, az Udvartér Teátrum ebbe az idővonalba kapcsolódik be, és kulturális erőtérként különleges színfoltja az erdélyi-, székelyföldi színházkultúrának. A színháznak mindig is fontos szerepe volt az értékközvetítésben, a nevelésben, az identitás megőrzésben és erősítésben. A megyei önkormányzat nyújtotta támogatás ehhez a munkához járul hozza, segít, hogy Kézdivásárhelyen minőségi színházi projektek valósuljanak meg, amelyek öregbítik a város hírnevét, minőségi kikapcsolódást nyújtanak az érdeklődőknek és fontos színfoltja az amúgy is színes kulturális palettának. Fontos megemlíteni, hogy programjaink az iskolásoktól a nyugdíjas generáción át mindenkinek szólnak, és megszólítják a város és egész Felső-Háromszék lakosságát” – emelte ki Szöllősi Tamás, a Vigadó Kulturális Alapítvány elnöke.

Hírek