Itt vagy: » Hírek » Lőrincz Csaba-díjas a kolozsvári Magyar Kisebbség című folyóirat

Lőrincz Csaba-díjas a kolozsvári Magyar Kisebbség című folyóirat

2012. június 22., péntek

Lőrincz Csaba emlékét őrzi és szellemiségét ápolja a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított Lőrincz Csaba Díj, amely tudósok, szakértők, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza.

Lőrincz Csaba emlékét őrzi és szellemiségét ápolja a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított Lőrincz Csaba Díj, amely tudósok, szakértők, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza. Az idén ezt a Kolozsváron megjelenő Magyar Kisebbség című nemzetpolitikai szemle és szerkesztősége kapta.

Péntek délután Sepsiszentgyörgyön, Lőrincz Csaba szülővárosában adták át az idei, róla elnevezett díjat. Az ünnepségen Lőrincz Csaba családja mellett jelen volt számos magyarországi és erdélyi magyar neves politikus és közéleti személyiség.

“Hazahoztuk a díjat, oda, ahol Csaba is mindig otthon volt” nyitotta meg a díjátadó ünnepséget Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, majd felkérte Antal Árpád polgármester urat, hogy vendéglátóként köszöntse az egybegyűlteket. Antal ünnepi beszédében felhívta a figyelmet, hogy egyrészről az “az aki a díjat átveszi már bizonyított, de ez a díj kötelez is arra, hogy továbbra is az erdélyi magyarok érdekében dolgozzon”.

Németh Zsolt, a Magyar külügyminisztérium államtitkára e képpen emlékezett Lőrincz Csabára “Kellemetlenül őszinte ember volt, mégis szerettük, mert őszinteségére szükség volt akkor is és van ma”, majd folytatta „… ma is kíméletlenül őszinte lenne, és el kellene gondolkozni azon, hogy mire indítana ez az őszinteség bennünket, hiszen Lőrincz Csaba életcélja a nemzeti integráció volt és a magyarság határok fölötti szolidaritása”. A államtitkár befejezésül kiemelte, hogy a neves újságíró eszméje a szolidaritásról ma még inkább aktuális, hiszen a nemzethatárok és a politikai csatározások ellenére is “csak az számít, ami összeköt bennünket”.
Az erdélyi magyarság szellemi műhelyének forrásaként nevezte a Magyar Kisebbség folyóiratot, amely évek alatt számos szakmai anyag szülője.
Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója a Magyar Kisebbség szemléről szólt, az idei díjazott laudációját mondta el, ebben ismertetve a folyóirat életútját, a kezdetektől napjainkig.

Az ünnepi köszöntők után, átadták a díszokleveleket a Magyar Kisebbség szerkesztőségi tagjainak, majd Székely István mai felelős szerkesztő tartott rövid ismertetőt az aktuális, hazai, magyar kisebbségpolitikai helyzetről.

A beszédek sorát Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke zárta, akik 17 éve szerkesztőségi tagok a folyóiratnál. A megyei elnök saját könyvtárából hozott példányokkal szemléltette a folyóirat bejárt életútját. Kifejtette, hogy nem csak író emberek, hanem különböző nézeteket, ideológiákat való politikusok is komoly feladatot vállaltak ebben a munkában. Hozzátette, minderre azért volt lehetőség, mert mindannyian egy tőről fakadtak, ugyanazt az értékrendet vallották és annak mentén végezték feladatukat.

A felszólalások, ünnepi beszédek között a közönség Orbán Ferenc (hegedű), Szélyes Margit (ének) és Lőfi Gellért (zongora) előadásában népdalokat hallhatott.

Hírek