Itt vagy: » Hírek » Óriáspalacsinta borvízzel

Óriáspalacsinta borvízzel

2009. augusztus 15., szombat

Idén is a kézdiszentkereszti Venus forrás nyerte a legjobb palackozatlan borvíz díjat. Szombaton 40 Kovászna és Hargita megyei településről származó ásványvíz versengett a Tündérek Bora címért, a harmadik alkalommal megszervezett Aquarius-on, a Borvíz Ünnepén, ahol díjazták a térség legjobb palackozatlan és palackozott borvizét. Ebben az évben a Kézdiszentkereszt iskolaudvara adott otthont a rendezvénynek.
 

Idén is a kézdiszentkereszti Venus forrás nyerte a legjobb palackozatlan borvíz díjat. Szombaton 40 Kovászna és Hargita megyei településről származó ásványvíz versengett a Tündérek Bora címért, a harmadik alkalommal megszervezett Aquarius-on, a Borvíz Ünnepén, ahol díjazták a térség legjobb palackozatlan és palackozott borvizét. Ebben az évben a Kézdiszentkereszt iskolaudvara adott otthont a rendezvénynek. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen, mint többször is elhangzott: Polyánt, azaz  Kézdiszentkeresztet a forrás szülte, a helybéliek méltán büszkék jóízű savanyúvizükre.

 „Az Aquarius célja felkelteni az érdeklődést Székelyföld legnagyobb kincse, az ásványvíz iránt, nekünk is meg kell ismernünk forrásainkat, ugyanakkor meg is kell mutatnunk a nagyvilágnak, hgy milyen érték van szülőföldünkön” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki felidézte a rendezvény történetét: 2007-ben Mikóújfaluban 30 forrást mutattak be, 2008-ban Sugásfürdőn 37 forrással ismerkedhetett meg a közönség, míg idéntől a Hargita megyei települések is bekapcsolódtak a borvíz népszerűsítéséről szóló rendezvény megszervezésébe, így 40 forrás vizét kóstolhatták meg az érdeklődők.

Szép Róbert, Hargita Megye Tanácsának igazgatója arra emlékeztetett, hogy a víz a tisztaság és az egészség jelképe, és úgy kell vigyáznunk forrásainkra, hogy azok megmaradjanak a következő generációk számára is.

Domokos Árpád, kézdiszentkereszti önkormányati képviselő a házigazdák nevében, arra kérte a jelenlevőket, legyenek büszkék a székelyföldi borvízre, de ugyanakkor tiszteljék a forrásokat és vigyázzanak rájuk.

Székelyföldön hagyományosan borvízzel készül a palacsinta – így született meg az ötlet, hogy a Borvíz Ünnepén palacsintasütő versenyt szervezzenek. Idén 12 csapat jelentkezett, a zsűri pontozása alapján az első díjat megosztva a Tribel FF és a Ferdinánd Panzió csapatai kapták, előbbi szezámmagos különlegességgel érdemelte ki a zsűri kitüntetett figyelmét, utóbbi pedig egy méteres palacsintájával külön is elnyerte a nagyérdemű tetszését.

 A kézdiszentkereszti Venus forrás megvédte a Tündérek Bora címét, a zsűri idén is a Venust szavazta meg a legjobb ízű palackozatlan borvíznek, a második díjat a bibarcfalvi Szonda forrás, harmadik díjat pedig a mikóujfalusi Bedő forrás kapta.

A palackozott ásványvizek kategóriájában az Aquarius királynője címet a bibarcfalvi borvíz nyerte el, második helyezett az előpataki, míg a harmadik helyezett a bodoki ásványvíz lett. 

 A rendezvény programját az ásványvíz-kóstolás mellett a kézdiszentkereszti tanulók műsora színesítette, meg lehetett ismerkedni a kádár és a fazakas mesterségek titkaival, az érdeklődők megtekinthették a hajdan híres kézdiszentkereszti ásványvíztöltőt is.

 Az Aquarius-t, a Borvíz Ünnepét Kovászna Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szervezte.


 

Hírek