Itt vagy: » Hírek » Óvodát épít, aki hisz a jövőben

Óvodát épít, aki hisz a jövőben

2019. március 22., péntek

Kökösben ősztől új óvodaépületben zajlik az oktatás, rendezett udvar, jól felszerelt játszótér, kosárlabdapálya is a gyerekek rendelkezésére áll. A hivatalos átadót csütörtök délután tartották, az eseményre sokan eljöttek, hiszen a községben régóta várták, hogy elkészüljön az új oktatási intézmény.

Kökösben ősztől új óvodaépületben zajlik az oktatás, rendezett udvar, jól felszerelt játszótér, kosárlabdapálya is a gyerekek rendelkezésére áll. A hivatalos átadót csütörtök délután tartották, az eseményre sokan eljöttek, hiszen a községben régóta várták, hogy elkészüljön az új oktatási intézmény.

Óvodát az épít, aki hisz a jövőben, hangsúlyozta köszöntőjében Tăraș Silviu megbízott polgármester, aki felidézte, az épületet az oktatási minisztériumon keresztül a román kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank finanszírozta. Mivel ez egy zöldmezős beruházás volt, a területrendezés és az épület működtetéshez szükséges munkálatok elvégzése az önkormányzat feladata lett volna, de ez a község fejlesztésekre költhető éves összegének dupláját jelentette.

A magyar kormánytól pályázott 15,6 millió forintos támogatásnak köszönhetően egy év alatt sikerült rendezni a terepet, működőképessé tenni az épületet, 2018 őszétől a gyerekek használatba tudták venni az új óvodát.

Van végre Magyarországnak egy olyan nemzeti kormánya, amely nemcsak sajtónyilatkozatokat ad ki, hanem konkrét megvalósításokat támogat Székelyföldön és az egész Kárpát-medencében. Olyan programokat indított, amelyek a családok jólététét és a gazdaság élénkítését célozza, ezáltal a magyar közösségek felemelkedését ösztönzi. Az elkövetkező időszakban is a jó ötletek mellé fogunk állni, mert azokat érdemes támogatni, akiknek van elképzelésük a jövőről, vannak konkrét terveik és hozzáteszik saját erőforrásaikat is. Kökös ilyen község, hiszen tenni akaró vezetői és tenni akaró lakói vannak, így lehet jövőt építeni Székelyföldön” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Kárpát-medencében 150 új óvodát építünk, több mint 460-at újítunk fel, a célunk az, hogy minden magyar nemzetiségű gyerek magyar óvodába tudjon járni, függetlenül, hogy hol él, ezzel párhuzamosan, ahol szükség van rá, bölcsődéket is építünk” – vázolta az óvodafejlesztési programot Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, kiemelve, hogy a gyerekek, a fiatalok a magyar jövőt biztosítják.

Kovács Levente, református lelkipásztor és Bartha Alpár, unitárius lelkipásztor áldását követően Szabó Enikó a kökösi oktatási intézmény igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket. Az óvodások Hadnagy Zita óvónő vezetésével népi gyermekjátékokat mutattak be, a kökösi iskolások megzenésített verseket adtak elő.

Kökösben 23 óvodás tanul anyanyelvén, a szülők örömmel fogadták, hogy végre elkészült az új óvoda, ahová a gyerekek is szívesebben járnak. Kovács Emesének harmadik gyereke jár a község óvodájába, mint mondta, nagyon örültek, hogy most a legkisebb gyereküknek van lehetősége ilyen jól felszerelt, szép környezetben tanulni. A kicsik hamar birtokba is vették az épületet, az udvart egyaránt, számoltak be a kökösi szülők.

Hírek