Itt vagy: » Hírek » Radiológiai asszisztens-képzés Sepsiszentgyörgyön

Radiológiai asszisztens-képzés Sepsiszentgyörgyön

2023. november 6., hétfő

Magyar nyelvű, hároméves, radiológiai és orvosi képalkotó diagnosztika asszisztens képzés indul jövő szeptemberben a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozatán. Az erre vonatkozó stratégiai együttműködési megállapodást november elején írták alá a kincses városban András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kórházmenedzsere és Dr. Daniel David egyetemi professzor, a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora. Az eseményen jelen volt a projekt koordinátora, Dr. Markó Bálint egyetemi professzor, prorektor is.

A partnerség célja az orvoslás területen folytatott tudományos kutatási, fejlesztési és innovációs, valamint oktatási célú tudományos tevékenységek végzése, ugyanakkor szakorvosi szolgáltatások nyújtása, mely része a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem UBBMed programja által indított stratégiának.

András-Nagy Róbert kórházmenedzser elmondta: „Ezzel a megállapodással új lehetőségek nyílnak meg a kórház előtt, hogy azt a szakmai tudást, amivel munkatársaink rendelkeznek, akadémiai vonatkozásban is kamatoztassák. A képzéssel nemcsak bővül a helyi egyetem kínálata, de a megye és a térség egészségügyi ágazatában felmerülő, aktuális és jövőbeli igényekre is válaszol, hiszen egyre inkább szükség van a kórházakban képalkotó asszisztensekre. A megyei kórházban biztosítjuk a szakgyakorlat lehetőségét, ugyanis közös érdekünk, hogy minél jobb és képzettebb asszisztensek, szakemberek hagyják el az iskolapadot, akiknek a későbbiekben a kórházban ajánlunk munkalehetőséget.”

A kórházmenedzser szerint nagy potenciált látnak az új partnerségben, amely további, az egészségügyi ellátás minőségét javító posztgraduális képzések vagy szakok létrehozását ösztönözheti Kovászna megyében. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház több éve együttműködik a brassói és marosvásárhelyi orvosi egyetemekkel a rezidensképzés terén.

„Jól képzett szakemberekre van szükség az egészségügyi központokban. Azon dolgozunk, hogy vonzóbbá tegyük Háromszéket a fiatal egészségügyi szakemberek számára. Folyamatosan fejlesztjük és bővítjük a megyei kórházat, ma már biztonságosabb, korszerűbb és megbízhatóbb ellátásban van részük az embereknek. Mindehhez azonban elengedhetetlen az ott dolgozók szaktudása és elhivatottsága. A jövő évben induló képzés ezt a törekvésünket hivatott szolgálni és bízunk benne, hogy ez csak a kezdet és a jövőben más szakirányú képzésekre is sor kerülhet az egyetem támogatásával.” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

„Az UBBMed által fontos terület felé nyitunk, amely szükséges egy olyan világszínvonalú egyetem számára, mint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem. Üdvözöljük a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Megyei Kórházat az UBBMed családban, más nagyszerű klinikai egységekkel együtt (...). Az UBBMed családhoz való csatlakozás az egyetem erőforrásaihoz való hozzáférést jelenti – technológia, infrastruktúra, ösztöndíjak, hallgatók, nemzeti/nemzetközi hálózatok stb., egy „win-win” logika szerint” – fogalmazott Dr. Daniel David egyetemi professzor, a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora.

Hírek