Itt vagy: » Hírek » Ritkaság számba megy a fogyatékkal élők tábora

Ritkaság számba megy a fogyatékkal élők tábora

2012. október 17., szerda

Három, színes ház, bibliai jelenetekkel tarkítva, messze a város és az út zajától: ezzel fogadja az Írisz Tábor a fogyatékkal élő fiatalokat, gyermekeket Sepsikőröspatakon. Az ingatlanokat október 19-én adták át, a további építkezésről azonban máris álmodnak a Diakónia Keresztény Alapítvány működtetői.

Három, színes ház, bibliai jelenetekkel tarkítva, messze a város és az út zajától: ezzel fogadja az Írisz Tábor a fogyatékkal élő fiatalokat, gyermekeket Sepsikőröspatakon. Az ingatlanokat október 19-én adták át, a további építkezésről azonban máris álmodnak a Diakónia Keresztény Alapítvány működtetői.
 
Az átadás napja csodálatos ünnep volt: a fogyatékos gyermekek és az alapítvány munkatársai, vendégei nagy szeretettel fogadták a rendkívüli eseményt, hiszen az országban alig létezik olyan intézmény, amely nem csak szabadidős aktivitásra nyújt lehetőséget, hanem terápiás célt is szolgál egyben.

A kőröspataki eseményen, Kató Béla református püspök-helyettes az istentisztelet keretében rámutatott: az egyházi munka kiemelt fontosságú része a segítségnyújtás. Kató szerint az 1989 előtti periódusban, amikor az akkori rendszer ellehetetlenítette az egyház egyéb tevékenységeit felerősödött annak karitatív jellege. A püspök helyettes szerint erre a munkára az elkövetkezőkben is hangsúlyt kell fektetni. Ehhez tartozik a sepsikőröspataki tevékenység, beruházás is.

„Vannak olyan feladatok, amelyeket az önkormányzat nem tud maradéktalanul ellátni” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki hangsúlyozta: az Írisz Tábor olyan kezdeményezés, „amely az országban is egyedülálló. Ez a kezdeményezés azt jelzi, hogy a társadalom másképpen szemléli a fogyatékkal élő személyeket, mint eddig: sajnálat helyett szeretettel fordul irányukba, valós megoldásokat keres arra, hogy minélteljesebb életet élhessenek, készségeik fejlődhessenek.”

Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének fontosságát hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében. A konzul arra is rámutatott, hogy pozitív elmozdulás, hogy ma már a társadalom tudomást vesz a sérülékeny személyekről, energiát és időt fordít arra, hogy ők is beilleszkedhessenek a közösségeinkbe. Példaként a londoni paraolimpikont, Novák Károly Eduárdot hozta fel, aki véleménye szerint bizonyítja: „a korlátok csak akkor léteznek, ha hisszük létezésüket.”

Az ingatlanok elkészítésében helyi vállalkozók, és osztrák, valamint hollandiai alapítványok is komoly segítséget nyújtottak. Az eseményre a holland vendégek egy ajándék traktort hoztak, míg az osztrák segítők, egy szimbolikus, 37 000 eurós csekket nyújtottak át. A tábor jelenlétét Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere is üdvözölte.
Az avatóünnepség végén Makkai Enikő, a Diakónia Kapernaum Alapítvány elnöke beszámolt az eddigi tevékenységekről és a tábor építésének munkafolyamatairól, többek között arról is, hogy az ajtókat, ablakokat javarészét fogyatékkal élők készítették el: munkájuk nélkül az épületek nem készültek volna el. Az esemény a három ház felavatásával, hivatalos átadásával ért véget.

Hírek