Itt vagy: » Hírek » Semjén: nincs magyar kultúra Zágon nélkül

Semjén: nincs magyar kultúra Zágon nélkül

2010. október 30., szombat

Csutak Vilmos a Református Mikó Kollégium, illetve a Székely Nemzeti Múzeum hajdani igazgatójának szobrát leplezték le Zágonban.

Csutak Vilmos a Református Mikó Kollégium, illetve a Székely Nemzeti Múzeum hajdani igazgatójának szobrát leplezték le Zágonban. Az anyaországból érkezett alkotás átadásán, október 30-án, szombaton, a zágoni Mikes Kelemen Művelődési Központ parkjában részt vett Semjén Zsolt Magyarország miniszterelnök helyettese is.

„Az ünnepek értelme, hogy levonjuk a történelem tanulságait, hitet és erőt merítsünk elődeink példájából” – méltatta Csutak Vilmos munkásságát Semjén. „A történelem a helyi közösségek történelméből áll”, ezért az egyetemes magyar kultúra sem lenne teljes Zágon történelme, híres szülöttei és helyi kultúrája nélkül fejtette ki a politikus, aki azt is elmondta, hogy épp ezért tartja fontosnak a kettős állampolgárság odaítélésre vonatkozó törvényt. Semjén szerint az is fontos, hogy mindenki teljesíthesse a Szent István által hátrahagyott küldetést, a maga szülőföldjén gondoskodjon népéről és annak kultúrájáról.

„Csutak Vilmos lámpás-ember volt, aki akkor vállalta a Székely Nemzeti Múzeum vezetését, amikor a legnehezebb volt. Amikor mások kitelepültek Erdélyből, ő itthon maradt, azokkal együtt, akik éppen hazatértek, akár Benedek Elek, vagy Kós Károly. Nem csak Csutak Vilmos, hanem szülőfaluja, Zágon is példája annak, hogy következetességgel és kitartó munkával jelentős eredményeket lehet felmutatni.” – mondta el Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az önkormányzati vezető azt is pozitívumként említette, hogy 8 év hideg szünet után az új magyar kormány fontosnak tartja, hogy Erdélyre, Székelyföldre hangsúlyosan odafigyeljen. Tamás Sándor ígéretet tett arra is, hogy a megyei önkormányzat anyagi támogatással is hozzájárul a Székely Mikó Alapítvány kezdeményezéséhez és segít a Sepsiszentgyörgyre tervezett, egész alakos Csutak Vilmos szobor elkészítésében.

Kis József, Zágon polgármestere hangsúlyozta, a településnek két oka van az ünneplésre: a Csutak szobor állítása mellett ugyanis a falu fúvószenekara 5. születésnapját ünnepli. A polgármester hangsúlyozta megtiszteltetés számára, hogy Zágon magyarországi testvértelepüléseinek képviselői mellett részt vesz az ünnepségen Pálosi Ferenc Magyarország tiszteletbeli konzulja is.

Csutak Vilmos munkásságát Bíró Béla a Székely Mikó Kollégium igazgatója foglalta össze. Bíró arra is rávilágított, hogy Csutak Vilmos nevét érdemei ellenére jórészt csak a történészek ismerik – ezért szeretné az iskola, illetve a rendezvényen az Incze Sándor nyugalmazott esperes által képviselt Székely Mikó Alapítvány a hajdani igazgatónak szobrot állítani.

Az ünnepség Szőcs László kézdi-orbai református esperes és Balázs Imre plébános áldásával, koszorúzással, a fúvósok koncertjével és a mazsorett- bemutatóval ért véget.
 

Hírek